In juni werd de beroemde Ethiopische zanger Hachalu Hundessa vermoord. De zanger was vooral bekend vanwege zijn protestliedjes tegen het voormalige regime. In reactie op de moord gingen honderden, vooral jonge, Ethiopiërs de straat op. Sindsdien is het onrustig in het land. Wat is er aan de hand? En wat is de impact hiervan op de projecten van Woord en Daad?
Twee jaar geleden kwam premier Abiy Ahmed aan de macht in Ethiopië. Dat werd gezien als een grote omwenteling. De nieuwe regering voerde allerlei hervormingen door, politieke gevangenen werden vrijgelaten, oppositieleden in ballingschap konden terugkeren en Ethiopië sloot een vredesakkoord met buurland Eritrea. Vorig jaar nam de premier de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst.
Binnen Ethiopie liggen er echter nog grote uitdagingen. Er zijn onder andere etnische spanningen. De Oromo vormen de grootste etnische groep in Ethiopië. Ook premier Abiy behoort tot deze groep. Verschillende leiders binnen de groep hoopten meer macht te krijgen toen Abiy aantrad, maar de nieuwe premier zet in op een meerpartijendemocratie. Protestzanger Hundessa, ook een Oromo, was populair onder de Oromo-jongeren. Na zijn dood gingen honderden jongeren de straat op.
Plunderingen en internet blackout
De groepen trokken plunderend door de straten. In verschillende regio’s zijn winkels, vakantieresorts en huizen vernield en in brand gestoken. Volgens de meeste berichten vormen etnische spanningen het hart van de protesten. Huizen en bedrijven van Oroma’s lijken te worden ontzien. Volgens andere berichten zou het geweld zich keren tegen de Ethiopisch Orthodoxe christenen. Tot slot zijn er geluiden dat de plunderingen vooraf ingegeven zijn.
Welke motieven ook de grondslag vormden voor de protesten, de overheid greep hard in. Duizenden demonstraten werden gearresteerd en er vielen ten minste 177 doden. Ook politici en journalisten werden opgepakt. Daar bovenop sloot de regering de internetverbinding af, waardoor het land weken offline was.
Woord en Daad heeft meerdere projecten in Ethiopië. Onze projecten zijn vooralsnog niet direct getroffen door de demonstraties. Door de coronacrisis zijn veel projecten al aangepast aan het ‘nieuwe normaal’ en waren er beperkingen op binnenlandse reizen. Dat had al grote impact op de projecten. Voor onze partners is vooral het afsluiten van het internet een grote uitdaging. Ook vanuit het kantoor in Nederland is het daardoor lastiger om contact te hebben met de partners.
Op 14 juli werd, na twee weken offline, het internet weer gedeeltelijk opengesteld. Mobiel internet en data, dat door de meeste Ethiopiërs gebruikt wordt, bleef offline.