Voor jongeren die werkloos thuiszitten in Ethiopië is illegale migratie een aantrekkelijke optie. In Europa of het Midden-Oosten is het leven immers beter, toch? En als ze slagen levert dat misschien ook meer status op voor de familie. De rauwe werkelijkheid is anders. Als de jongeren na een gevaarlijke tocht in Europa of het Midden-Oosten aankomen, wacht vaak een teleurstelling. Emebet is één van de jongeren die haar geluk beproefde door naar Dubai te vertrekken. Na tien jaar knokken voor een beter bestaan keerde ze teleurgesteld terug naar Ethiopië. Toch gaf deze moedige onderneemster niet op en pakte ze nieuwe kansen. Ze vertelt erover.
Met het EYE-project bieden Woord en Daad, samen met een groot netwerk lokale organisaties, jongeren een alternatief voor illegale migratie. Met kansen in Ethiopië wordt migreren minder aantrekkelijk. Daar kan Adane over meepraten. Hij overwoog te migreren, tot hij hoorde over trainingen die hij kon volgen.
In de eerste helft van 2019 ondersteunden we dankzij uw bijdrage duizenden jongeren met trainingen en belangrijker nog: werk. In totaal vonden 3.000 jongeren een baan dankzij dit project. We informeren u graag over de resultaten die we in de eerste zes maanden van 2019 haalden.
ND publiceert artikel over EYE:
Een alternatief voor Ethiopiërs die willen migreren
Wie illegale migratie binnen en vanuit Afrikaanse landen wil tegengaan, komt er niet door alleen de gevaren te benadrukken. ‘Als geld of inkomen de motivatie voor migratie is, moet je mensen mogelijkheden in hun eigen omgeving bieden’, zegt Ephrem Shiferaw. Hij is betrokken bij een ontwikkelingsprogramma in Ethiopië.