fbpx

Fair Rice Benin

DUURZAAM INKOMEN VOOR RIJSTBOEREN

Nederlands       Engels     Frans Image result for franse vlag

Rijst staat dagelijks op het menu in Benin. Je zou verwachten dat de lokale rijstboeren daardoor een mooie positie hebben, maar niets is minder waar. De oogsten zijn klein, de kwaliteit laag en de binnenlandse markt ligt buiten bereik. Woord en Daad bouwt samen met lokale partners aan een duurzame rijstketen. We werken op drie terreinen aan verbetering in de rijstsector: de boeren, de coöperaties en de lokale markt.

Dit project heeft voldoende fondsen, u kunt voor dit project niet meer doneren. We houden u via deze pagina wel graag op de hoogte van nieuwe vorderingen in het project. Andere agrarische projecten kunt u nog wel steunen!

De Boeren:

We beginnen op het veld, bij de boer. De productie van de boeren kan flink verbeterd worden.  Veel boeren leven noodgedwongen met de dag. De opbrengsten van de rijstteelt zijn relatief laag. Waardoor veel boeren in armoede leven. Gemiddeld brengt één hectare rijstveld in Benin 1.500 tot 3.000 kilo rijst op. Onder andere door de verschillen in klimaat en bodem lopen de opbrengsten uiteen. Toch kan de oogst flink vergroot worden. Opbrengsten van 3.000 tot 5.000 kilo per hectare zijn haalbaar. In 2018 werden 1.100 rijstboeren getraind om de productie te vergroten. Deze boeren (613 mannen en 489 vrouwen) werden het hele seizoen begeleid door de adviseurs. Naast training in de rijstteelt kregen deze boeren ook training in bedrijfsmanagement.

“Ik teel rijst om mijn kinderen te voeden. Dankzij de training zijn mijn oogsten flink gestegen. Met deze resultaten heb ik mijn land uitgebreid van 0,25 hectare naar 0,5 hectare. Daarnaast hielp DEDRAS me met de financiering voor het ploegen en zaken die nodig zijn voor de teelt.”

Safia Kakpe (rijstboer):

“Ik had een lage opbrengst en gebruikte veel zaad op mijn akker. Dankzij een nieuwe techniek, leerde ik veel zaad besparen. Het is een moeilijkere techniek, maar mijn oogst is verdubbeld. Ik oogst nu 13 balen van 85 kilo van mijn akker (0,25ha) , dat waren er 6.”

Baké Orou Mongo (rijstboer):

“Binnen onze coöperatie hebben we veel geleerd over het blancheren van rijst, waardoor de rijst voedzamer is. Daardoor verkoop ik meer en mijn klanten zijn tevreden over de kwaliteit. Ik kon zelfs de prijs voor de rijst verhogen en dat vonden mijn klanten geen probleem.”

Zénabou Issa (rijstverwerker):

“Voordat ik een training kreeg, waren de klanten ontevreden over de kwaliteit van mijn rijst. DEDRAS trainde mij om de kwaliteit van het blancheerproces te verbeteren. Daardoor verkoop ik nu rijst van een goede kwaliteit. Volgens sommigen lijkt mijn rijst zelfs op de geïmporteerde rijst. Ik lever de rijst ook aan een vrouw die schoollunches verzorgt.”

Saharatou Abou (rijstverwerker):

De coöperaties

Om de boeren structureel te ondersteunen, moet ook verder gekeken worden naar de route die de rijst aflegt tot het op het bord bij de consument ligt. Een volgende stap is het verenigen van de boeren in coöperaties. Binnen het project werken we samen met drie coöperaties; twee in het zuiden en één in het uiterste noorden van het land.

Deze coöperaties doen meer dan enkel de rijst van de leden verkopen, ze voegen ook waarde toe aan het product door de rijst bijvoorbeeld te dorsen. Daardoor stijgt de waarde van het product en wordt er meer geld verdient door de boeren. Er is nog veel ruimte voor professionalisering bij deze coöperaties. Er is bijvoorbeeld ruimte om meer rijst te verwerken met de machines die er nu staan. Daar willen we hen bij ondersteunen, want de verwerkte rijst betaalt zich direct uit in een hogere prijs aan de boer.

Locatie van de drie coöperaties:

De lokale markt

Benin importeert jaarlijks grote hoeveelheden rijst uit vooral Aziatische landen. Lokaal zijn er voldoende mogelijkheden om de productie te vergroten. De lokaal geteelde rijst kan niet alleen prijstechnisch met de importrijst concurreren, ook op gebied van continuïteit heeft de lokale productie een streepje voor. Fair Rice draagt bij aan de voedselzekerheid in Benin. Bijvoorbeeld schoolkantines in het noorden van het land kunnen dankzij de binnenlandse rijst de leerlingen een voedzame maaltijd voorzetten.

Lokale partners van Woord en Daad

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen