Misschien heeft u recent de vraag in uw mail ontvangen: ‘Hoe waarschijnlijk is het dat u bij Woord en Daad betrokken blijft de komende jaren?’ We vinden het heel belangrijk om feedback te krijgen van u als betrokkene bij ons werk. Maar weet u dat we soortgelijke vragen ook stellen aan onze partners in het Zuiden? Zij staan rechtstreeks in contact met de mensen voor wie wij ons werk doen: de boer, de onderwijzer, de jongere etc. Benieuwd wat hun antwoorden zijn, en welke inzichten dit oplevert?
Het is een warme dag in het midden van Ethiopië als de 4×4 van onze partner het gebied van de gemeenschap van Senbatu Shalla binnenrijdt. Hij komt om de dorpshoofden te informeren over de status van de nog aan te leggen waterpunten en wil weten of er vragen zijn. Nog voor hij het huis van één van de leiders binnenstapt hoort hij dat er binnen een verhitte discussie gaande is. Na de gebruikelijke begroetingen bij binnenkomst komt hij erachter waar de discussie over gaat: de locatie van één van de waterpunten. Ze lijken op het oog strategisch geplaatst voor het grootste bereik, maar één groep inwoners (vertegenwoordigd door één van de leiders) moet nu alsnog ver lopen. En dit is juist de groep die toch al geïsoleerd is en vaak wordt vergeten. Wat te doen? Een waterpunt verplaatsen? Eén extra aanleggen (wat weer een aanpassing is in de begroting)? De ogen zijn verwachtingsvol op de partner gericht…
Flexibel en lerend
Dit is een fictieve situatie, maar één die zeker plaats kan vinden. Onze partners krijgen in het veld te maken met heel veel verschillende belangen. Het projectteam van Woord en Daad kijkt hier bij de inrichting van het project ook heel scherp naar. Maar soms kom je ergens achter als het project al loopt. Mede daarom bevragen we onze partners ieder jaar over de samenwerking, over hoe we elkaar kunnen ondersteunen, over hoe we nóg beter samen de doelgroep kunnen bereiken. We willen een organisatie zijn die zo snel en flexibel mogelijk wil handelen en leren. Met als doel zo kort mogelijke lijnen, zodat die partner terwijl hij terug rijdt naar zijn kantoor in Addis Abeba direct zijn Nederlandse collega op kan bellen en het dilemma met hem kan bespreken. Maar ook dergelijke situaties vooraf inschatten en bepalen: zijn wij en onze partners daar voldoende voor toegerust?
De uitkomsten
Gelukkig kunnen we zeggen dat onze partners deze korte lijnen die we beogen ook ervaren én waarderen. Ze laten weten dat ze zien dat het werk dat ze samen met Woord en Daad mogen uitvoeren effectief is, dat ze snel kunnen schakelen over een adviesvraag en waarderen ook de openheid over de gezamenlijke identiteit. Daarnaast is het mooi om te zien dat partners zeggen zich gewaardeerd te voelen door Woord en Daad en dat ze zien dat hun feedback serieus wordt genomen. Aandachtspunt is dat partners het soms lastig vinden om ‘in het veld’ systematisch feedback te vragen. In de fictieve situatie die werd geschetst kwam dit naar voren tijdens een overleg. Maar hoe houden ze systematisch de vinger aan de pols? Daar kan Woord en Daad ze nog beter in ondersteunen.
Wie scoort er ‘hoger’?
En dan is natuurlijk de vraag: wie waardeert Woord en Daad ‘hoger’? Met andere woorden: welke groep heeft het hoogste percentage in betrokkenheid en aanbeveling van ons werk? U als achterban of de partners in het Zuiden? Het antwoord is verrassend én heel mooi: allebei even hoog! Bij allebei zien we een score van 81%. Een hele mooie score, waar we blij mee zijn. Maar ook een score die wat ons betreft laat zien hoe mooi het werk in balans is. Samen met u en onze partners kunnen we de doelgroep te bereiken die nu nog onbereikt is. In verbondenheid.
Serie over feedback
In deze korte serie van drie blogs schrijven PMEL-expert Judith van den Boogaard en communicatiestrateeg Janita Kranendonk over het belang van feedback in ons werk. Welke impact heeft het, hoe heeft het ons werk verbeterd en waar zijn er nog stappen te maken? Deze eerste blog focust op het ‘waarom’ van feedback vragen. Volgende keer aan de beurt: ‘Hollandse feedback – hoe zetten we samen met onze achterban de beste stappen voor onze doelgroep?’