Enthousiasme, dat viel het meest op, vertelt Cees Oosterhuis, projectleider AgriJob Booster Tsjaad. Enthousiasme bij de jongeren, enthousiasme bij de regio coördinatoren en enthousiasme bij de partners. In juli reisde hij naar Tsjaad om de partners en het project te bezoeken. Hij vertelt over de ontwikkelingen in het project.
‘We zijn naar Logone Occidental en Tandjilé, twee regio’s in het zuiden gereisd. Daar hebben we gesprekken gehad met de twee nieuwe regio coördinatoren, onze partners en de jongeren.’ AgriJob Booster Tsjaad stimuleert ondernemerschap van jongeren in de regio’s Tandjilé en Logone Occidental. Daarmee werken we aan duurzame verandering en promoten we een gezond ondernemersklimaat.
Regio coördinatoren bezoeken boeren
In februari 2022 werd Pathé Bactar aangesteld als regio coördinator voor Logone Occidental. Hij werkt vanuit een kantoor in Moundou. Sinds juli trekt Papin Miantom met hem op. Hij begon in augustus als regio coördinator voor Tandjilé. Het is hun taak om alle activiteiten bij de boerengroepen te coördineren en contact te houden met alle partners.
‘Ik werd erg enthousiast van Pathé en Papin. Zij hebben allebei een off-the-roadmotorfiets, waarmee ze onder alle weersomstandigheden de jonge boeren en de leiders van de boerengroepen in het project bezoeken. Het is echt belangrijk dat zij contact hebben met de jongeren.’
Patrice Mbailasem (31 jaar) heeft in een hoek van zijn akker een put. Dankzij dat water kan hij meer groenten verbouwen.
Opschalen naar grotere productie
In Logone Occidental heeft Pathé vijf boerengroepen met elk 24 jonge leden geselecteerd. ‘Het zijn boeren die allemaal ervaring hebben met groententeelt en voor een deel ook al lid zijn van andere bestaande boerengroepen. De boeren weten hoe ze groenten moeten verbouwen, maar dat doen ze nog op kleine schaal.’ AgriJob Booster ondersteunt deze boerengroepen om samen te werken en gezamenlijk op te schalen naar een totaal areaal van 5 hectare per boerengroep. Dat betekent dat elke boer gemiddeld ruim 2.000 vierkante meter akker heeft.
‘De boeren vertelden ons: we hebben de kennis en de grond om groenten te verbouwen, we kunnen aan zaad komen, maar willen jullie ons ondersteunen om de markt te verkennen, betere teeltmethoden te leren en met verbeterd zaaigoed zodat we meer kunnen verkopen?’, vertelt Cees. ‘De boeren zijn heel enthousiast en gemotiveerd om door te gaan met groententeelt.’ AgriJob Booster ondersteunt de boeren vanuit het ondernemerschap van de jongeren. Dat betekent dat de jongeren een vergoeding betalen voor bijvoorbeeld trainingen, zaaigoed en waterpompen.
Sociale ondernemers
Patrice Mbailasem (31 jaar) is één van de boeren. Hij verbouwt verschillende soorten groenten op zijn akker. ‘Het is mijn wens om bij te dragen aan de ontwikkeling van ons dorp,’ vertelt hij in dit artikel. De vraag naar groente in Tsjaad is groot, maar de verbinding tussen de boeren en de consument is niet optimaal. AgriJob Booster versterkt die link naar de markt.
Entrag, de partner die de verkoop op zich nam, gaf aan niet meer bij AgriJob Booster betrokken te willen zijn, daarom is er een nieuwe partij gezocht. Sinds dit jaar werken we daarvoor samen met N-Bio Solutions. ‘Dit bedrijf wordt geleid door een vrouw die zelf ook een boerenbedrijf heeft, waar jongeren werken. Zij gaat de verkoop van de producten faciliteren met de boerengroepen en ze zal de boeren ondersteunen om circulair te werken op hun groentetuin.’
Een veld zonder irrigatie (links) en een akker met irrigatie (rechts).
Waterpomp uit Tsjaad
Daarnaast startten we een onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering op de boerengroepen. Voor dat onderzoek organiseren we gespreksgroepen. Aan de hand van een aantal thema’s en vragen brengen we de impact van klimaatverandering voor de jonge boeren in kaart. Met de resultaten kunnen we de aanpak van het project bijsturen zodat de jongeren weerbaarder zijn tegen deze gevolgen.
Eén van de grote uitdagingen voor de boeren is water. Met een (druppel-)irrigatiesysteem kunnen de boeren hun oogst vergroten. AgriJob Booster werkt samen met CRIPT, een Tsjaads bedrijf dat zelf een onderhoudsarme pomp op zonne-energie heeft ontwikkeld. De pomp kan tot een diepte van wel 40 meter water omhoog pompen. Via kanaaltjes of druppelirrigatie wordt het water naar de gewassen geleid. Elke perceel van 5 hectare dat door een boerengroep van 24 boeren wordt bewerkt, koopt een pomp op afbetaling. In de komende drie jaar willen we 35 pompen installeren. Cees sluit af: ‘Het is mooi dat de waterpomp lokaal gebouwd wordt, zodat ook in de toekomst technische ondersteuning beschikbaar blijft. Het bedrijf staat te popelen om de pompen te installeren bij de boeren. De boeren zien uit naar de komst van een pomp waardoor ze niet meer moeten sjouwen met bakken water, maar efficiënter kunnen produceren met irrigatiewater.’