‘Ik wilde altijd al ondernemer worden, maar ik bleef visser, zoals mijn familie,’ vertelt Edmon Uthayaraj uit Sri Lanka. Sinds begin 2022 heeft hij een eigen onderneming. Samen met zijn broer startte hij een kwekerij voor zeekomkommers. Hij nam daarmee een risico, maar met het zelfvertrouwen dat het zal lukken.
Halverwege 2021 bezocht partnerorganisatie OPEnE het Kaththalampitty, het vissersdorp in Sri Lanka waar Edmon woont. Samen met OPEnE en YGRO bouwt Woord en Daad aan een duurzame visserijketen in Sri Lanka. ‘Ze vertelden over de zee en de noodzaak om zorgvuldig met de visstand om moeten gaan.’ Daarnaast nodigden we de dorpsbewoners uit voor een serie online lessen. ‘Tijdens de lessen leerden we veel, maar vooral het kweken van zeekomkommers wekte mijn belangstelling.’
Lening om bedrijf te starten
Edmon wilde deze kans grijpen, net als 27 dorpsgenoten. Via de coöperatie in het dorp vroegen ze een individuele vergunning aan om een kwekerij te beginnen. De verantwoordelijke overheidsorganisatie gaf 36 vergunningen uit onder de inwoners van het dorp. Ook Edmon kreeg een vergunning om een kwekerij te starten. ‘Ik had geen geld om te investeren, daarom kon ik niet aan de slag.’
In april en mei kon hij eindelijk aan de slag. De kwekerij werd opgezet en de eerste jonge zeekomkommers werden aangekocht. Edmon leende in een paar maanden tijd 1,4 miljoen Sri Lankaanse roepie (3600 euro) om zijn bedrijf te starten. ‘Hoewel dat een groot risico is voor mij en mijn familie, heb ik er alle vertrouwen in dat ik dit kan.’
Een volgroeide zeekomkommer.
Wilde zeekomkommers
Vissers die geen vergunning hebben om een kwekerij te starten, kunnen wilde zeekomkommers vangen. Door de hoge brandstofprijzen lieten vorig jaar meer vissers hun boten vaker op het strand liggen. In het algemeen visten de vissers minder dagen per week. De dagen dat ze wel visten, bleven ze dichter bij de kust om brandstof te besparen. We verwachten dat de visstand in dieper water is verbeterd, doordat de vissers minder dagen per week visten.
Wel visten meer vissers in de kustwateren op zeekomkommers. De zeekomkommers leveren een goede prijs op. Dankzij die extra inkomsten konden veel vissers het hoofd boven water houden. Normaal loopt het seizoen voor de wilde zeekomkommers in eind mei af. Ondanks dat er in 2022 meer vissers wilde zeekomkommers vingen, liep het seizoen door tot eind juni. Dat geeft aan dat er meer wilde zeekomkommers zijn dan in voorgaande jaren. Een mogelijke oorzaak zijn de kwekerijen, waar volwassen zeekomkommers eitjes leggen. Waarschijnlijk verspreidt het getij de eitjes en larven van de zeekomkommers over het kustgebied.
Edmon Uthayaraj
Aflossen met zeekomkommers
Edmon en zijn broer investeerden in 6.500 zeekomkommers. Dat zijn er 1.500 meer dan in de trainingen werd geadviseerd, maar Edmon heeft daar zijn redenen voor. Over de lening die hij afsloot moet hij maandelijks 4% rente betalen. Met een eerste oogst van 2.000 zeekomkommers hoopt hij een groot deel van zijn schuld af te lossen.
De prijs voor de meeste vis en zeevruchten schommelt. Voor zeekomkommers is dat anders. Deze prijs laat al langere tijd een stijgende trend zien. Die prijsstijging is onder ander te danken aan de verwerking van de zeekomkommers. Zeekomkommers worden alleen gedroogd verhandeld en niet vers. Daardoor schommelt de prijs minder
Niet alle dorpsgenoten van Edmon kregen de financiering voor een kwekerij rond. ‘In totaal zijn we met negen dorpsgenoten die een kwekerij konden beginnen.’ De andere 27 visser hebben wel een vergunning, maar niet de middelen om te investeren. ‘Ik hoop dat het ze gelukt is om voor het einde van het jaar nog een kwekerij te starten, anders kunnen ze dit jaar moeilijkheden verwachten als ze de vergunning willen verlengen.’