Abdoulaye Yarou (42 jaar) staat voor een grote stapel met balen rijst. De rijst ligt opgeslagen in zijn pakhuis en is een deel van de oogst van 2020. Een ander deel van de oogst is al verkocht. De oogst was goed. Zo goed dat Abdoulaye de hoogste opbrengst per hectare van alle rijstboeren in het dorp haalde. Hij vertelt wat hij in 2020 anders deed dan in 2019.
‘Ik heb de gecertificeerd rijstzaad gebruikt, de bodem goed voorbewerkt, in lijnen gezaaid, de planten bemest en de planning goed opgevolgd,’ somt hij zijn aanpak op. Het zijn thema’s die in de trainingen van partnerorganisatie DEDRAS besproken worden en invloed hebben op de opbrengst. De kwaliteit van het zaad bepaalt al voor een deel hoe groot de oogst kan zijn. Ook door de rijst in rijen te zaaien in plaats van vrij op het land te strooien, stijgt de oogst.
Fair Rice Benin
De rijstboer woont in Batran in de gemeente Banikoara in het noorden van Benin. Het is één van de dorpen waar Woord en Daad samen met lokale partners DEDRAS en ETD rijstboeren traint. Rijst is een belangrijke voedingsbron voor de mensen in Benin. Bijna dagelijks staat rijst op het menu. Toch is de binnenlandse rijstteelt beperkt ten opzichte van de vraag en de kwaliteit van de Beninse rijst kan niet op tegen de goedkope importrijst. Met het project FairRice ondersteunen we de rijstboeren in Benin om hun oogst te optimaliseren en de kwaliteit van de rijst te verbeteren.
Daarvoor werken we samen met coöperaties die de rijst van de boeren kopen tegen een eerlijke prijs. Onder consumenten in Benin heeft de Beninse rijst een slechter imago dan de importrijst. Daarom werken we aan een merknaam voor de rijst van goede kwaliteit en van Beninse bodem. Zo versterken we de rijstsector in het land en krijgen boeren als Abdoulaye een beter inkomen.
1.000kg meer per hectare
In 2020 verbouwde Abdoulaye rijst op 4,75 hectare rijst. Tijdens het oogstseizoen haalde hij 20,22 ton rijst binnen. Daarmee oogstte hij bijna 1.000 kilo rijst meer per hectare dan in 2019. Een mooi resultaat en de rijst heeft een goede kwaliteit. Dat betaalt zich uit. Abdoulaye verkocht 18 ton rijst aan de coöperatie waar hij lid van is. Daarmee verdiende hij 2,5 miljoen XOF (3.886 euro).
De rijst die hij nog overheeft gebruikt hij voor eigen consumptie en hij is van plan nog een deel te verkopen aan handelaren. De andere boeren in het dorp zijn enthousiast over de rijstoogst van Abdoulaye. Hij wordt gezien als een voorbeeld binnen de gemeenschap.
Schoolgeld en katoenteelt
Met zijn inkomen kan de rijstboer zijn gezin onderhouden en het schoolgeld voor zijn kinderen betalen. Ook is er genoeg om de kosten van de katoenteelt, een ander product dat hij verbouwt, te dekken. Met deze resultaten verdient hij meer met het verbouwen van rijst dan met katoen. ‘Ik ben dankbaar voor de technische ondersteuning die ik heb gehad. Dankzij die ondersteuning kon ik dit succes halen.’