Projectupdate uit Oeganda (april 2022)

Bijen zijn de spil in de veranderingen die we zien in Oeganda. Met het programma Busy Bees ondersteunen we imkers en bouwen we aan een duurzame honingsector. Het Busy Bees programma heeft drie perspectieven, die met elkaar samenhangen: Bijen ondernemen, Bijen verbinden, Bijen beschermen. In deze rapportage bekijken we het project door alle drie de lenzen, maar het doel blijft hetzelfde: duurzame verandering en perspectief voor de meest kwetsbare Oegandezen dankzij een inkomen uit honing. In deze rapportage blikken we terug op 2021 en blikken we kort vooruit op 2022.

Drie lenzen, één doel

Ondernemen, beschermen, verbinden: het zijn drie lenzen om Busy Bees te bekijken. Dat wordt mooi geïllustreerd door het leertraject dat we in 2021 startten voor jongeren en vrouwen. In totaal nemen 1.650 personen (75% vrouwen) deel aan dit drie jarige traject. De deelnemers leren stap voor stap de kunst van het bijenhouden met het perspectief van een goed inkomen. Het lesgeld en startkapitaal voor de imkerij krijgen zij als lening die ze (deels) terug betalen met de opbrengsten uit honing.

De jongeren en vrouwen ontwikkelen zich tot professionele imkers met oog voor natuurbescherming. Ze planten onder andere bomen. Gedurende de training investeren ze in materialen voor het bijenhouwen, zoals bijenkasten, berokers en imkerpakken.

Vooruitblik 2022

Met deze mooie resultaten willen we in 2022 verder bouwen aan de honingketen in Oeganda. We willen meer jongeren, vrouwen en gemarginaliseerde groepen betrekken bij de honingsector zodat nog meer Oegandezen hun inkomen kunnen verbeteren. Daarnaast investeren we in een digitale oplossing om goedkope, kleine leningen te kunnen verstrekken aan de imkers. Daarmee kunnen ze investeren in groei van hun bedrijf.

Tot slot zien we de impact van klimaatverandering in regio’s als Karamoja. Daarom stimuleren we boeren om meer fruit- en notenbomen te planten. Daarmee gaan we erosie tegen, de schaduw biedt verkoeling en de opbrengst van de bomen levert inkomsten op.

Bijen beschermen & Bijen verbinden

De impact van bijen: sociaal, ecologisch en economisch

Paulina Melon uit Karamoja weet het zeker: bijenhouden zal haar leven veranderen. Ze woont in één van de armste regio’s van Oeganda en is één van de duizenden imkers in Oeganda die profiteren van het Busy Bees programma. In dit artikel reizen we langs vluchtelingen in Rhino Camp en koffieboeren in Centraal-Oeganda.
28 november 2022/door Rudolf Mulderij

Karamajong oogsten honing

Karamoja, in het noordoosten van Oeganda, is één van de armste regio’s in het land. De mensen leven van de landbouw. Vanuit Busy Bees stimuleren we de Karamajong om met materialen die beschikbaar zijn bijenkasten te maken. ‘Ik weet zeker dat bijenhouden ons leven zal veranderen,’ vertelt Paulina Melon in deze video.
27 oktober 2022/door Rudolf Mulderij

Voedselzekerheid in Afrika: werken aan vruchtbare oplossingen

Wereldwijd stijgen de voedselprijzen en met name in Afrika is de voedselzekerheid in gevaar. Voor Daadkracht gingen we in gesprek met twee collega’s uit Burkina Faso en Oeganda. Wat merken zij van de dreigende voedselcrisis? En welke oplossingen zien zij voor een stabielere voedselsituatie in Afrika?
19 september 2022/door Ton Put

Vluchtelingen in Oeganda aan de slag als imker

‘Ik haatte vluchtelingen.’ Het is dit eerlijke antwoord dat het sentiment van veel mensen in het noordwesten van Oeganda vertolkt. De drie woorden vertolken een opgekropte frustratie. Toch staat het antwoord in verleden tijd. Er is een verandering in gang gezet en daarin spelen bijen een hoofdrol.
6 juli 2022/door Rudolf Mulderij

‘We hebben een inclusief, sociaal ondernemingsmodel’

Sandra Ejang is CEO van Western Silk Road Ltd. Dit familiebedrijf koopt honing bij imkers en ondersteunt de imkers bij het professionaliseren van hun onderneming. Woord en Daad werkt samen met een groot aantal partners aan een duurzame keten voor honing. In deze video vertelt Sandra over haar bedrijf.
10 februari 2022/door Rudolf Mulderij

‘Salomo vroeg om wijsheid’

In Karamoja, Noordoost-Oeganda, woont Mathias Abokalam. Hij is boer en imker. Van zijn eerste honingoogst kon hij een aantal jaren geleden twee geiten kopen. Sindsdien steeg zijn inkomen en groeide zijn veestapel. Vanzelfsprekend is dat niet. voordat Mathias een training volgde, stond hij op het punt om de bijenkasten weg te doen.
21 december 2021/door Rudolf Mulderij

Leren bijenhouden in gebarentaal

Jinja in Oost-Oeganda staat vooral bekend om de grote suikerrietplantages. Ook kleinschalige boeren schakelden de afgelopen jaren over naar suikerriet. Ze hoopten het riet te verkopen aan de suikerfabriek in de regio. Bijenhouden is geen doorsnee beroep in het district. Samen met de lokale organisatie Tunado investeert Woord en Daad in de honingsector in Jinja. In dit district wordt onder andere een groep dove imkers getraind en ondersteunt om bijen te houden. De trainingen zijn volledig aangepast: gebarentaal is de voertaal en de lessen worden ondersteunt met tekeningen en foto’s.
16 december 2021/door Rudolf Mulderij

Zorg voor het klimaat als handelsmerk (2)

‘Klimaatverandering is net als Covid-19. Het begint op één plek, maar het werkt door op andere plekken. Wat je doet aan klimaatverandering, of dat nu in Dordrecht of Kampala is, heeft effect op ons allemaal!’, aldus ondernemer Dickson Biryomumaisho uit Oeganda. Ook Henk Schouten van Schouten Food stelt zich de vraag hoe we als mens de planeet minder hoeven te belasten. Beide ondernemers zetten hun dromen om in producten die de markt veroveren. In dit tweede deel uit een tweeluik gaan we in gesprek met Dickson Biryomumaisho.
13 december 2021/door Ton Put

Bijen ondernemen

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring