Projectupdate uit Oeganda (april 2022)

Bijen zijn de spil in de veranderingen die we zien in Oeganda. Met het programma Busy Bees ondersteunen we imkers en bouwen we aan een duurzame honingsector. Het Busy Bees programma heeft drie perspectieven, die met elkaar samenhangen: Bijen ondernemen, Bijen verbinden, Bijen beschermen. In deze rapportage bekijken we het project door alle drie de lenzen, maar het doel blijft hetzelfde: duurzame verandering en perspectief voor de meest kwetsbare Oegandezen dankzij een inkomen uit honing. In deze rapportage blikken we terug op 2021 en blikken we kort vooruit op 2022.

Drie lenzen, één doel

Ondernemen, beschermen, verbinden: het zijn drie lenzen om Busy Bees te bekijken. Dat wordt mooi geïllustreerd door het leertraject dat we in 2021 startten voor jongeren en vrouwen. In totaal nemen 1.650 personen (75% vrouwen) deel aan dit drie jarige traject. De deelnemers leren stap voor stap de kunst van het bijenhouden met het perspectief van een goed inkomen. Het lesgeld en startkapitaal voor de imkerij krijgen zij als lening die ze (deels) terug betalen met de opbrengsten uit honing.

De jongeren en vrouwen ontwikkelen zich tot professionele imkers met oog voor natuurbescherming. Ze planten onder andere bomen. Gedurende de training investeren ze in materialen voor het bijenhouwen, zoals bijenkasten, berokers en imkerpakken.

Vooruitblik 2022

Met deze mooie resultaten willen we in 2022 verder bouwen aan de honingketen in Oeganda. We willen meer jongeren, vrouwen en gemarginaliseerde groepen betrekken bij de honingsector zodat nog meer Oegandezen hun inkomen kunnen verbeteren. Daarnaast investeren we in een digitale oplossing om goedkope, kleine leningen te kunnen verstrekken aan de imkers. Daarmee kunnen ze investeren in groei van hun bedrijf.

Tot slot zien we de impact van klimaatverandering in regio’s als Karamoja. Daarom stimuleren we boeren om meer fruit- en notenbomen te planten. Daarmee gaan we erosie tegen, de schaduw biedt verkoeling en de opbrengst van de bomen levert inkomsten op.

Bijen beschermen & Bijen verbinden

‘We hebben een inclusief, sociaal ondernemingsmodel’

Sandra Ejang is CEO van Western Silk Road Ltd. Dit familiebedrijf koopt honing bij imkers en ondersteunt de imkers bij het professionaliseren van hun onderneming. Woord en Daad werkt samen met een groot aantal partners aan een duurzame keten voor honing. In deze video vertelt Sandra over haar bedrijf.
10 februari 2022/door Rudolf Mulderij

‘Salomo vroeg om wijsheid’

In Karamoja, Noordoost-Oeganda, woont Mathias Abokalam. Hij is boer en imker. Van zijn eerste honingoogst kon hij een aantal jaren geleden twee geiten kopen. Sindsdien steeg zijn inkomen en groeide zijn veestapel. Vanzelfsprekend is dat niet. voordat Mathias een training volgde, stond hij op het punt om de bijenkasten weg te doen.
21 december 2021/door Rudolf Mulderij

Leren bijenhouden in gebarentaal

Jinja in Oost-Oeganda staat vooral bekend om de grote suikerrietplantages. Ook kleinschalige boeren schakelden de afgelopen jaren over naar suikerriet. Ze hoopten het riet te verkopen aan de suikerfabriek in de regio. Bijenhouden is geen doorsnee beroep in het district. Samen met de lokale organisatie Tunado investeert Woord en Daad in de honingsector in Jinja. In dit district wordt onder andere een groep dove imkers getraind en ondersteunt om bijen te houden. De trainingen zijn volledig aangepast: gebarentaal is de voertaal en de lessen worden ondersteunt met tekeningen en foto’s.
16 december 2021/door Rudolf Mulderij

Zorg voor het klimaat als handelsmerk (2)

‘Klimaatverandering is net als Covid-19. Het begint op één plek, maar het werkt door op andere plekken. Wat je doet aan klimaatverandering, of dat nu in Dordrecht of Kampala is, heeft effect op ons allemaal!’, aldus ondernemer Dickson Biryomumaisho uit Oeganda. Ook Henk Schouten van Schouten Food stelt zich de vraag hoe we als mens de planeet minder hoeven te belasten. Beide ondernemers zetten hun dromen om in producten die de markt veroveren. In dit tweede deel uit een tweeluik gaan we in gesprek met Dickson Biryomumaisho.
13 december 2021/door Ton Put

Hoog water en droogte in Oeganda

Het water in het Victoriameer staat al twee jaar hoog. Het eiland bij de bron van de Nijl staat onder water. Ongebruikelijk, en het water stond eerst nog hoger. In het noordoosten van Oeganda is de situatie omgekeerd. Het afgelopen regenseizoen viel er te weinig neerslag, waardoor oogsten mislukten.
11 december 2021/door Ton Put

Honing biedt Batwa perspectief

De Batwa zijn één van de volken die in het westen van Oeganda wonen. In de jaren ’90 werden de bossen waar ze woonden uitgeroepen tot beschermde natuurgebieden. De Batwa moesten verhuizen. Tegenwoordig wonen ze buiten de parken. Ze hebben veel kennis over bijen en het verzamelen van wilde honing. Busy Bees ondersteunt de Batwa om het bijenhouden commercieel aan te pakken. Zuivere honing levert een goed inkomen op.
28 oktober 2021/door Rudolf Mulderij

Jennifer oogst honing en respect

Toen de Jennifer uitgenodigd werd voor een training bijenhouden dacht ze dat ze dat iemand een grap met haar uithaalde. Ze dacht: Als blinde kun je geen bijenhouden, toch? De training was geen grap. De training veranderde het leven van Jennifer voor goed. Ze vertelt hoe de eerste honingoogst een kantelpunt vormde: ‘Het veranderde mijn leven. In de eerste plaats ontving ik respect vanuit de gemeenschap. De mensen vragen me zelfs om advies over bijenhouden. Daarnaast kan ik in mijn levensonderhoud voorzien. Ik kan mijn kinderen helpen, hen naar school brengen en het schoolgeld betalen. Ik kan de rekeningen van de dokter betalen. En ook ikzelf ben veranderd.’
25 augustus 2021/door Rudolf Mulderij

“Dankbaar voor de opleiding in de bijenhouden”

De 37-jarige weduwe Akullu Dorcus uit Abongorwot in Noord-Oeganda is daar een van de weinige vrouwen die zich voornamelijk op het bijenhouden toelegt. Met de honing als bron van inkomsten kan ze in het levensonderhoud van zichzelf en haar drie kinderen voorzien. “De opleiding heeft van mij een sterke vrouw gemaakt, die in staat is voor haar familie te zorgen. Ik ben een dankbaar mens’’, zo vertelt ze.
1 juli 2021/door Rudolf Mulderij

Bijen ondernemen

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer