Projectupdate uit Oeganda (april 2022)

Bijen zijn de spil in de veranderingen die we zien in Oeganda. Met het programma Busy Bees ondersteunen we imkers en bouwen we aan een duurzame honingsector. Het Busy Bees programma heeft drie perspectieven, die met elkaar samenhangen: Bijen ondernemen, Bijen verbinden, Bijen beschermen. In deze rapportage bekijken we het project door alle drie de lenzen, maar het doel blijft hetzelfde: duurzame verandering en perspectief voor de meest kwetsbare Oegandezen dankzij een inkomen uit honing. In deze rapportage blikken we terug op 2021 en blikken we kort vooruit op 2022.

Drie lenzen, één doel

Ondernemen, beschermen, verbinden: het zijn drie lenzen om Busy Bees te bekijken. Dat wordt mooi geïllustreerd door het leertraject dat we in 2021 startten voor jongeren en vrouwen. In totaal nemen 1.650 personen (75% vrouwen) deel aan dit drie jarige traject. De deelnemers leren stap voor stap de kunst van het bijenhouden met het perspectief van een goed inkomen. Het lesgeld en startkapitaal voor de imkerij krijgen zij als lening die ze (deels) terug betalen met de opbrengsten uit honing.

De jongeren en vrouwen ontwikkelen zich tot professionele imkers met oog voor natuurbescherming. Ze planten onder andere bomen. Gedurende de training investeren ze in materialen voor het bijenhouwen, zoals bijenkasten, berokers en imkerpakken.

Vooruitblik 2022

Met deze mooie resultaten willen we in 2022 verder bouwen aan de honingketen in Oeganda. We willen meer jongeren, vrouwen en gemarginaliseerde groepen betrekken bij de honingsector zodat nog meer Oegandezen hun inkomen kunnen verbeteren. Daarnaast investeren we in een digitale oplossing om goedkope, kleine leningen te kunnen verstrekken aan de imkers. Daarmee kunnen ze investeren in groei van hun bedrijf.

Tot slot zien we de impact van klimaatverandering in regio’s als Karamoja. Daarom stimuleren we boeren om meer fruit- en notenbomen te planten. Daarmee gaan we erosie tegen, de schaduw biedt verkoeling en de opbrengst van de bomen levert inkomsten op.

Bijen beschermen & Bijen verbinden

Nieuw huis dankzij honing

‘Daar,’ Rosemary Natu (36 jaar) wijst naar de bomenrij enkele tientallen meters verderop. Op het eerste oog lijkt er niets bijzonders te zien, maar als je langer kijkt ontdek je afwijkende ‘boomstammen’ tussen de struiken. De ‘boomstammen’ liggen horizontaal en de zijkanten zijn afgesloten met een stuk metaal: bijenkasten.  
6 september 2023/door Rudolf Mulderij

Vijf kinderen met een diploma dankzij inkomen uit honing

‘Elk seizoen verdien ik zo’n 250 dollar met mijn imkerij. Ik kon daarmee het schoolgeld voor mijn dochter betalen. Ze is afgestudeerd en heeft een certificaat in verpleegkunde,’ vertelt Beatrice Knight. Na het overlijden van haar man in 2013 nam Beatrice samen met haar kinderen de imkerij over. De inkomsten uit honing vormen een belangrijke inkomsten bron voor het gezin. Alle vijf de kinderen konden een beroepsopleiding volgen dankzij de honing.
26 juli 2023/door Rudolf Mulderij

Grootste uitdaging? Zware onweersbuien en hagel

‘Onlangs zijn er door een hagelbui enkele bijenkasten beschadigd,’ vertelt Musa Zirabamuzaale. Ook de gescheurde bladeren aan bananenplanten langs de weg getuigen van de hevige neerslag. Het regenseizoen begint toch pas in maart? Het is januari als Musa dit vertelt. Het droge seizoen. Toch vallen er onweersbuien die de straten in kolkende rivieren veranderen. Is dat normaal?
26 juni 2023/door Rudolf Mulderij

‘Natuurlijke producten met impact op mensenlevens’

‘Ons belangrijkste product is Kisoro pure honing,’ vertelt Doreen Jean Nsasiirwe, directeur van Westlink Delicacy Apiary Group. De Oegandese ondernemer is geboren in Kisoro, een regio in het westen van het land. ‘Ik kende de honing die daar op grote hoogte en zonder vervuiling geproduceerd wordt.’ Toen Doreen in 2019 haar winkel in Kampala opende werd de honing uit Kisoro dan ook het vlaggenschip in het assortiment. Samen met lokale partners en ondernemers ondersteunt Woord en Daad duizenden imkers om kwaliteitshoning te oogsten. Want honing van een goede kwaliteit levert een goede prijs op en heeft de belangstelling van ondernemers zoals Doreen.
11 mei 2023/door Rudolf Mulderij

Benjamin Odong maakt betaalbare honingpers voor imkers

‘Ik maak een honingpers die de boeren in de regio, zelfs in de dorpen, zich kunnen veroorloven.’ Metaalbewerker Benjamin Odong uit Kotido district in het noordoosten van Oeganda zag een gat in de markt. Busy Bees ondersteunt imkers in deze regio om hun oogst te optimaliseren. De imkers oogsten de honingraten, maar materiaal om de honing uit de raten te persen hebben ze niet. Een geïmporteerde honingpers is voor hen onbetaalbaar. Benjamin besloot daarom zelf een honingpers te maken die wel betaalbaar is.
30 januari 2023/door Rudolf Mulderij

Leerling-imkers aan de slag in Oeganda

Tientallen Bee Champions, honderden Leerling-imkers  en nog veel meer bijen. Sinds we in de tweede helft van 2022 met Busy Bees uitbreiden naar het Kyotera district in Zuid-Oeganda, is er veel werk verzet. Samen met een nieuwe partnerorganisatie CHM stimuleren we de honingsector, koffieteelt en macadamiateelt.
21 december 2022/door Rudolf Mulderij

De impact van bijen: sociaal, ecologisch en economisch

Paulina Melon uit Karamoja weet het zeker: bijenhouden zal haar leven veranderen. Ze woont in één van de armste regio’s van Oeganda en is één van de duizenden imkers in Oeganda die profiteren van het Busy Bees programma. In dit artikel reizen we langs vluchtelingen in Rhino Camp en koffieboeren in Centraal-Oeganda.
28 november 2022/door Rudolf Mulderij

Karamajong oogsten honing

Karamoja, in het noordoosten van Oeganda, is één van de armste regio’s in het land. De mensen leven van de landbouw. Vanuit Busy Bees stimuleren we de Karamajong om met materialen die beschikbaar zijn bijenkasten te maken. ‘Ik weet zeker dat bijenhouden ons leven zal veranderen,’ vertelt Paulina Melon in deze video.
27 oktober 2022/door Rudolf Mulderij

Bijen ondernemen

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring