Bijen zijn de spil in de veranderingen die we zien in Oeganda. Met het programma Busy Bees ondersteunen we imkers en bouwen we aan een duurzame honingsector. Het Busy Bees programma heeft drie perspectieven, die met elkaar samenhangen: Bijen ondernemen, Bijen verbinden, Bijen beschermen. In deze rapportage bekijken we het project door alle drie de lenzen, maar het doel blijft hetzelfde: duurzame verandering en perspectief voor de meest kwetsbare Oegandezen dankzij een inkomen uit honing. In deze rapportage blikken we terug op 2021 en blikken we kort vooruit op 2022.
Drie lenzen, één doel
Ondernemen, beschermen, verbinden: het zijn drie lenzen om Busy Bees te bekijken. Dat wordt mooi geïllustreerd door het leertraject dat we in 2021 startten voor jongeren en vrouwen. In totaal nemen 1.650 personen (75% vrouwen) deel aan dit drie jarige traject. De deelnemers leren stap voor stap de kunst van het bijenhouden met het perspectief van een goed inkomen. Het lesgeld en startkapitaal voor de imkerij krijgen zij als lening die ze (deels) terug betalen met de opbrengsten uit honing.
De jongeren en vrouwen ontwikkelen zich tot professionele imkers met oog voor natuurbescherming. Ze planten onder andere bomen. Gedurende de training investeren ze in materialen voor het bijenhouwen, zoals bijenkasten, berokers en imkerpakken.
Vooruitblik 2022
Met deze mooie resultaten willen we in 2022 verder bouwen aan de honingketen in Oeganda. We willen meer jongeren, vrouwen en gemarginaliseerde groepen betrekken bij de honingsector zodat nog meer Oegandezen hun inkomen kunnen verbeteren. Daarnaast investeren we in een digitale oplossing om goedkope, kleine leningen te kunnen verstrekken aan de imkers. Daarmee kunnen ze investeren in groei van hun bedrijf.
Tot slot zien we de impact van klimaatverandering in regio’s als Karamoja. Daarom stimuleren we boeren om meer fruit- en notenbomen te planten. Daarmee gaan we erosie tegen, de schaduw biedt verkoeling en de opbrengst van de bomen levert inkomsten op.