Projectupdate uit Oeganda (dec. 2019)

Meer dan 2.000 imkers kregen in de eerste helft van dit jaar een training. Ze leerden allerlei aspecten van het bijenhouden. Dankzij de honing verdienen de imkers voldoende geld om hun gezin te onderhouden. Het is daar dat de echte impact van uw steun zichtbaar wordt. De impact wordt het beste zichtbaar op individueel niveau. Achter de grote aantallen gaan imkers en hun gezinnen schuil die hun leven zien veranderen dankzij de honing. Eén van hen is Willy Michael Ochieng, hij heeft 50 bijenkasten. Dankzij de honing verdient hij een goed inkomen. Hij investeerde in een nieuw dak voor het huis waar hij met zijn gezin woont. Ook was er geld om ossen te huren om de akkers te ploegen. Dat was voor Michael extra belangrijk, omdat hij door zijn handicap zelf niet het land kan ploegen. Tot slot bleef er genoeg over om het schoolgeld van zijn kinderen te betalen. Het leven van Willy is op een indrukwekkende manier veranderd dankzij de bijen.

Op deze pagina leest u meer over de grote aantallen van het honingproject in Oeganda, maar ziet u ook hoe de honing de levens van de imkers en hun gezinnen verandert.

Met de honing verdient Willy Michael Ochieng genoeg geld om te investeren in zijn huis en bedrijf. Michael is gehandicapt aan zijn rechterarm. Dankzij de honing kon hij bijvoorbeeld ossen huren om het land te ploegen, iets wat hij zelf niet kan.

Business Meeting 2019: BIJgepraat

Bezoekers van de Business Meeting 2019 werden op 20 november BIJgepraat over de impact van de bijen. Projectleider Arnout de Visser schetste de achtergrond van het project, imker Akullo vertelde hoe de honing haar leven veranderde en imker Kees Verrips plaatste het geheel in een mondiale context. Bekijk de aftermovie.

Bee Diverse Matching Fund – in cijfers

925

mannen (jonger dan 35) werkzaam in de honingsector

1.024

mannen (ouder dan 35 jaar) werkzaam in de honingsector

723

vrouwen (jonger dan 35 jaar) werkzaam in de honingsector

671

vrouwen (ouder dan 35 jaar) werkzaam in de honingsector

Bee a Champion – in cijfers

300

boeren getraind als imker

207

vrouwen getraind als imker

300

boeren getraind in bosbouw

1.500

fruitbomen geplant

Op visite bij de imkers

In juni reisde een cameraploeg van EO Metterdaad naar het project in Oeganda om vast te leggen hoe de bijen levens veranderen. Ze ontmoetten Akullo, Jennifer, Siriël en Julliet. Stuk voor stuk vier unieke personen in heel verschillende situaties. Toch is er één ding dat hen verbindt: de bijen veranderden hun leven.

Imker Juliet en haar 17 pleegkinderen

Dat honing een goede prijs oplevert om een groot gezin van te onderhouden, bewijst imker Juliet. Zij zorgt voor 17 pleegkinderen. Dankzij de inkomsten uit de verkoop van honing is er voldoende geld voor eten en kunnen zelfs een aantal van de kinderen naar school. Tot haar verdriet kunnen niet alle pleegkinderen naar school, maar misschien levert de honing dit jaar meer op….

Siriël is bang voor bijen

Eén van de pleegkinderen van Julliet is Siriël. De kleine jongen is bang voor de bijen waar zijn pleegmoeder geld mee verdient. Toch helpt hij haar waar hij kan, want als er genoeg geld is kan hij ook naar school. Bekijk hoe de kleine Siriël zijn angsten overwint en luister naar zijn dromen voor de toekomst.

‘Bijenhouden is ondernemen’

Akullo is een kortdate vrouw, een onderneemster in hart en nieren. Mais, bonen en andere gewassen, ze leveren te weinig op om van te leven, zo betoogt ze. Honing is een veel betere optie. Als opkoper van honing wil ze graag een goede kwaliteit hebben, daarom traint ze imkers in een moderne manier van bijenhouden die kwalitatief goede honing oplevert.

Blinde imker?

Imker Jennifer is door een ziekte al jaren blind. Ondanks har handicap gaf ze niet op, maar zette ze zich extra in. Ze leerde bijenhouden. Door goed te luisteren weet ze waar de bijen zijn. Haar oom helpt haar om voor de insecten te zorgen en de honing te oogsten. Dankzij de bijen staat Jennifer niet aan de zijlijn van de maatschappij.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring