Projectupdate uit Oeganda (juli 2020)

Naast de dreiging van het coronavirus wordt het noordoosten van Oeganda geteisterd door een sprinkhanenplaag. De Oegandese regering zet het leger in om de sprinkhanen te bestrijden, maar eigenlijk is er weinig te beginnen tegen de plaag. Hoe deze beide crises het project beïnvloeden zal in de komende weken en maanden duidelijk worden. We startten een noodfonds om de imkers te steunen in deze uitdagende tijd. In deze rapportage blikken we terug op 2019. Een jaar waarin mooie resultaten geboekt werken.

Meer imkers sloten zich aan bij een cooperatie, dat levert hen voordelen op. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Onder andere dat de imkers ruim boven het minimumloon van Oeganda verdienen. Daarnaast worden binnen het project bomen geplant om de biodversiteit te vergroten, wat goed is voor de bijen en de inwoners. Maar welke bomen plant je in het noordoosten van Oeganda? De boeren kunnen een keuze maken uit verschillende fruitbomen. We maakten een overzicht van de top 3 geplante boomsoorten in drie regio’s binnen het projectgebied.

Crisis in Oeganda: coronavirus en sprinkhanenplaag

De Oegandese regering heeft sinds de uitbraak van het coronavirus verregaande maatregelen genomen. Er geldt een avondklok, bijeenkomsten met meer dan 5 personen zijn verboden, alleen de winkels die levensmiddelen, etenswaren of medicijnen verkopen zijn open en er gelden binnenlandse reisbeperkingen.

Deze reisbeperkingen hebben grote gevolgen voor de imkers. Zij konden de honing oogsten, maar het transport naar de fabrieken lag stil. Daardoor stroopt de honing op in de keten. Het gevolg daarvan is dat een deel van de oogst verloren dreigt te gaan en de imkers minder inkomen hebben. Woord en Daad steunt het initiatief van onze partners om een honingfonds op te starten

Imkers gelinkt aan een coöperatie

(resultaat 2019)

840

mannen (jonger dan 35) werkzaam in de honingsector

897

mannen (ouder dan 35 jaar) werkzaam in de honingsector

642

vrouwen (jonger dan 35 jaar) werkzaam in de honingsector

596

vrouwen (ouder dan 35 jaar) werkzaam in de honingsector

Getrainde imkers en ondernemers in de honingsector

(doelstelling: 3.000 / totaal resultaat: 2.956 )

974

mannen (jonger dan 35) volgden een training

781

mannen (ouder dan 35 jaar) volgden een training

695

vrouwen (jonger dan 35 jaar) volgden een training

506

vrouwen (ouder dan 35 jaar) volgden een training

wat levert honing op?

90%

van de honing wordt verkocht binnen het dorp waar de imker woont en de omliggende dorpen

22 euro

(91.668,37 Oegandese shilling) bracht de honing gemiddeld op in 2019.

In 2017 was de gemiddelde maandomzet 3 euro (11.000 Oegandese shilling).

62,5%

van de imkers verdient tussen 10.000 – 49.999 Oegandese shilling (2,38-11,90 euro) per maand

(Oegandees minimum loon 6.000 Oegandese shilling (1,42 euro) per maand)

92,5%

van de imkers vertelt dat hun inkomen is gestegen sinds de start van het project

Bomen planten, maar welke?

De afgelopen jaren is het planten van bomen een belangrijk onderdeel geweest van het project. De bomen zijn op meerder manieren belangrijk voor de boeren en de imkers. Door fruitbomen te planten, stijgt de productie en hebben boeren een grotere oogst om te verkopen. De bloesem van de bomen is belangrijk voor de bijen, die als ‘tegenprestatie’ een sleutelrol spelen in de bestuiving van gewassen. Daarmee hebben de bijen direct invloed op de oogst van de boeren. Tot slot verbetert de biodiversiteit en leefbaarheid van de regio door het planten van bomen. De inwoners zien het belang van de bomen voor hun eigen leefomgeving. Maar welke bomen zijn er geplant? Klik op de punten op onderstaande kaart en ontdek de top 3 in 3 regio’s van Karamoja: Abim, Kotido en Kaabong.

terugkijken: EO Metterdaad bezoekt de imkers

17 pleegkinderen

Imker Juliet zorgt voor 17 pleegkinderen. Dankzij de honing is er voldoende geld om voedsel te kopen, maar is er ook genoeg voor schoolgeld?

Bang voor bijen

Eén van de pleegkinderen van Julliet is Siriël. De kleine jongen is bang voor de bijen. Toch helpt hij haar waar hij kan, want als er genoeg geld is kan hij ook naar school.

Imker = ondernemer

Akullo is onderneemster in hart en nieren. Mais, bonen en andere gewassen, ze leveren te weinig op om van te leven, zo betoogt ze. Honing is een veel betere optie.

Blinde imker?

Imker Jennifer is door een ziekte al jaren blind, maar ze gaf niet op. Ze leerde bijenhouden. Door goed te luisteren weet ze waar de insecten zijn.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring