Projectupdate uit Oeganda (maart 2021)

Honing is voor imkers in Oeganda een vloeibaar goud. Honing van een goede kwaliteit levert een goede prijs op, waardoor imkers hun gezin kunnen onderhouden en aan hun toekomst kunnen werken. Onder de noemer Busy Bees werken we samen met lokale partners aan een duurzame honingsector waar imker een goede prijs verdienen. Tegelijk betekent werken met bijen investeren in de natuur, want alleen met voldoende bloesem kunnen de bijen honing maken. De bijen spelen op hun beurt weer een grote rol in de bestuiving van gewassen, waardoor de oogst van boeren in de omgeving stijgt.

In deze rapportage reizen we naar Apeti ‘B’ Village, in het noorden van Oeganda. Hier ontmoeten we twee imkers: Betty Aceng en Donald Ekong. De bijen veranderden hun leven.

‘Onderwijs voor mijn kinderen is een goede onderneming’

‘Bijenhouden is ondernemen’, het is de slogan van Akullo Immaculate. De Oegandese onderneemster en imker geeft trainingen aan andere bijenhouders. De 50-jarige Betty Aceng is één van de imkers die een training volgde. ‘Kom, bezoek het project en je kunt zien wat voor verandering ons dorp heeft meegemaakt,’ vertelt ze enthousiast. Betty neemt ons mee en vertelt hoe de bijen haar leven veranderde.

Extra water voor bijen in droge seizoen

Donald Ekong staat even buiten het dorp Apeti ‘B’ Village in het noorden van Oeganda tussen zijn bijenkasten. Onherkenbaar door de beschermende imkerkleding zet hij een schaaltje met water op de bijenkast. Het is het droge seizoen, dus zorgt hij extra goed voor zijn bijen.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring