fbpx

Projectupdate uit Sierra Leone (dec. 2019)

In november breekt een drukke periode aan voor de rijstboeren in Sierra Leone: de oogst kan binnen gehaald worden en dat betekent alle hens aan dek, of beter alle hens op de akker. Tot april volgend jaar zijn de boeren druk om de rijstoogst binnen te halen. Dit zijn belangrijke maanden, want de oogst bepaalt of er geld verdient wordt dit seizoen. Alimamy Bangura, van partnerorganisatie Cotton Tree Foundation (CTF), verwacht een goede rijstoogst dit jaar. We spraken met hem over de ontwikkelingen binnen het project en zijn droom voor de rijstboeren in het land.

De mangoboeren hebben de drukste weken van het jaar achter de rug. In juni konden zij de boomgaarden in om de rijpe mango’s te plukken. Hele families trekken er dan rond het ochtendgloren op uit om de rijpe mango’s te verzamelen. Terugkijkend was het seizoen minder positief dan verwacht. In december 2018 en januari 2019 regende het minder dan normaal, daardoor stonden de bomen later in bloei. Uiteindelijk kon hierdoor de oogst enkele weken later starten dan gebruikelijk. De fabriek is afhankelijk van de oogst bij de boeren. De tegenvallende oogst pakt levert de fabriek ook een moeilijker seizoen op. In deze rapportage vertellen we u graag meer over het mangoseizoen van 2019.

Foto’s van de rijstoogst

Rijst

Projectgebied

Rice Facts (2018)

2.850

nieuwe boeren getraind

1.290 ton

rijst verkocht door Mountain Lion

3,2 miljoen

mensen konden een dag eten van de rijstproductie

Fruit Facts

1.674

fruitboeren getraind

(doel 2019: 2.000)

1.546

fruitboerinnen getraind

(doel 2019: 2.000)

3.220

boeren gecertificeerd

(doel 2019: 4.000)

1.832 ton

mango’s geleverd aan de sapfabriek tussen januari en juli

(doel 2019: 2.761 ton)

17,1 ton

opbrengst per hectare

(doel 2019: 17,5)

Rijp fruit selecteren

In aanloop naar de mango-oogst zijn de boeren getraind. De sapfabriek wil het fruit graag opkopen en betaalt een eerlijke prijs, maar de mango’s moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Te rijp fruit, of juist te onrijp fruit, kan de fabriek bijvoorbeeld niet verwerken tot sap. De boeren worden daarom getraind om de mango’s met een goede kwaliteit voor de fabriek te selecteren. Die selectie tijdens de oogst is belangrijk. Als de boeren alleen het geschikte fruit op de vrachtwagens laden, heeft de fabriek een stabielere aanvoer van fruit. Belangrijker nog: het transport is efficienter en dat levert een besparing in de transportkosten op en is beter voor het milieu.

Leiders aangesteld

De sapfabriek koopt de mango’s via zogenaamde ‘collection centers’.  Dit is een plaats in een gemeenschap waar de mangoboeren hun oogst samenbrengen. Voor elk collection center hebben de leden van de groep één leider aangewezen. Deze leider heeft onder andere de taak om de andere boeren te begeleiden en de oogst te coordineren. Het is daarom belangrijk dat het iemand is met kennis van de mango’s en met leiderschapskwaliteit. Vanuit het project worden deze boeren begeleid.

Commercieel denken

Door de samenwerking met de sapfabriek leren de boeren commercieel te denken. De fabriek is van een ondernemer die geld moet verdienen met de productie van sap. Dat wil hij op een eerlijke manier doen, maar de boeren moeten voldoen aan de randvoorwaarden. De boerengroepen die het fruit leveren leren door de samenwerking bijvoorbeeld dat het belangrijk is om verantwoordelijkheid te nemen en afspraken na te komen.

Traditioneel zagen de boeren mango’s als een bijproduct. Het fruit groeit ook in het wild in Sierra Leone en daarom keek niet elke boer om naar de bomen. Nu de sapfabriek de mango’s opkoopt zien de boeren de waarde van dit fruit. Dat uit zich bijvoorbeeld in de zorg voor de bomen en het fruit. Mango’s zijn nu een product waarmee de boeren geld kunnen verdienen.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen