In een hoek van het uitgestrekte terrein van de vakschool van ADP in Oeganda staan de stallen. Onder de overkappingen zijn met stokken of beton kleinere hokken gemaakt voor het vee. Hier leren de jongeren hoe ze een gezond bedrijf kunnen starten. Onder de overkapping staat Emmanuel Ecdu (19 jaar), met een brede lach op zijn gezicht. ‘Ik leer hoe ik goed voor de varkens kan zorgen,’ vertelt hij.
‘Zo leer ik symptomen van ziektes herkennen en ook hoe ik dat kan behandelen. Verder leer ik hoe ik een goede stal voor mijn varkens kan bouwen, zodat ze niet weglopen. Ook leer ik welke verschillende varkenssoorten er zijn,’ somt hij een aantal lessen op.
Emmanuel onder één van de afdaken waaronder de praktijklessen gegeven worden.
Varkenshouden
De jonge Oegandees is één van de jongeren die de vaktraining tot varkenshouder volgt bij partnerorganisatie ADP. Deze vakschool staat in Abim, een kleine plaats in het noordoosten van Oeganda. Deze regio is één van de armste delen van het land. Samen met ADP ondersteunt Woord en Daad jongeren met vaktrainingen. Deze trainingen vormen een belangrijke stap naar een inkomen.
Emmanuel groeide op in een gezin met negen kinderen. Zoals de meeste families in Karamoja werken zijn ouders als boer op een klein stuk grond bij het huis. Ze verbouwen groenten en houden dieren. Daarmee proberen ze wat geld te verdienen om rond te komen. Banen zijn er nauwelijks in Karamoja en het werk dat er is, is vaak seizoensgebonden of parttime. Vaak hebben jongeren meerdere banen om een volwaardig inkomen te verdienen.
Zelf wil Emmanuel graag meer. Hij wil een boerenbedrijf startten waarmee hij een goed inkomen verdient. Daarom schreef hij zich in bij de vakschool. Daar leert hij van alles over varkenshouden. En ook hoe hij een onderneming kan starten. Naast de vaktraining is er tijdens de opleiding veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.
Emmanuel tussen de varkens bij de vakschool.
Toekomst opbouwen
‘Ik leer hoe ik straks mijn bedrijf kan runnen, hoe ik varkens kan fokken om de biggen te verkopen. Maar ook hoe ik het vlees van de varkens kan verkopen. Deze opleiding kan echt mijn leven veranderen!’
Na een training van ongeveer zes maanden krijgt Emmanuel zijn diploma. Daarna kan hij zijn toekomst opbouwen. Dat ziet Emmanuel wel zitten: ‘Als ik straks weer thuis ben, begin ik met het verbouwen en verkopen van groenten. Daarmee kan ik geld verdienen, zodat ik mijn eigen varkenshouderij kan beginnen. Ik begin alleen, maar het is mijn droom om te gaan groeien en 4 à 5 werknemers in dienst te nemen.’