Hey Jarno, kun je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Jarno, 17 jaar oud. Ik woon in het mooie Dordrecht. En momenteel ben ik bezig met de opleiding Beveiligen en Bewaken.
Wat leer je zoal tijdens je opleiding?
De opleiding is heel praktijkgericht. Dus we leren hoe je mensen aanspreekt en hoe je moet handelen als mensen vervelend zijn. Dat zijn manieren om mensen rustig te houden, maar ook aanhoudingstechnieken. En daarnaast theorievakken, bijvoorbeeld over wet- en regelgeving. Het is belangrijk om goed te weten wat je rechten zijn, maar ook wat je als beveiliger niet mag doen.
Wat kun je voor werk doen met deze opleiding?
Als je de verschillende niveaus van de opleiding doorloopt, kun je op veel plekken terecht. Bij beveiliging, handhaving, politie en je kunt ook de defensiekant op. Doorstromen naar defensie is ook mijn ambitie.
Doe je tijdens je opleiding praktijkervaring op?
Ja zeker. Je loopt stage bij een beveiligingsbedrijf. Zelf voer ik mijn stage op dit moment uit bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.
Hoe vaak is jullie inzet als beveiliging nodig in het ziekenhuis?
Tegenwoordig zijn er steeds meer incidenten, ook binnen het Ikazia. Vroeger waren er misschien één of twee incidenten per week, nu zijn dat er één of twee per dag. Dus je ziet echt een toename in agressief gedrag.
Hoe handelen jullie in dit soort situaties?
Je probeert een persoon eerst rustig te krijgen, zodat je een normaal gesprek kunt voeren. Dat doe je vanuit een heel dirigerende houding. Als iemand luistert, pas je je stijl aan en kun je een normaal gesprek voeren. Werkt dit niet, dan moet je er meer pit in gooien.
Wat betekent veiligheid, het thema van deze editie van Grenzeloos, voor jou persoonlijk?
Ik vind het belangrijk dat je je veilig kunt voelen. Dat er mensen voor jouw veiligheid instaan en je niet bang hoeft te zijn als je je dagelijks leven leidt.
Vind je Nederland een veilig land?
Over het algemeen zeker. Veel mensen zetten zich in voor jouw veiligheid. En ik denk dat heel erg wordt onderschat hoe moeilijk het is om dat werk te doen.
Welke tips over veiligheid wil je anderen geven?
Je bent tegenwoordig overal te volgen, dus zorg dat je ook bijvoorbeeld op internet je privacy bewaakt (zie ook de boekentip over dit onderwerp in dit nummer!) . En kijk op straat gewoon vriendelijk naar anderen. Met een positieve houding escaleert het veel minder snel.
Zou jij ook willen werken in een land waar het heel onveilig is?
Dat lijkt me wel moeilijk. Je bent daar kwetsbaarder. Maar aan de andere kant vind ik het juist mooi om me dan voor de veiligheid van mensen in te zetten. Ik zou graag bij defensie werken om me juist ook in te zetten in dat soort gebieden.
Jarno, ik zie dat je een kruisje om je nek draagt. Wat betekent dit kruisje voor jou persoonlijk?
Voor mij betekent het een herinnering aan wie je bent en het geeft ook verantwoordelijkheid
dat je je ook als christen moet gedragen. Want als je je ‘onchristelijk’ gedraagt, dan wordt je wel met een schuin oog aangekeken. Dat wil je niet, niet voor jezelf en ook niet voor God. Een kruisje geeft ook herkenning en een veilig gevoel omdat je weet dat God voor je zorgt. Soms als je je niet op je gemakt voelt, of bang bent om een nieuwe situatie in te gaan, dan wordt je er weer aan herinnerd dat God met je mee gaat en dat Hij het beste met je voor heeft. Dat kan mij dan een boost geven.