De vakschoolstudenten in Bangladesh konden vorig jaar maar ongeveer de helft van het jaar naar school. Door de maatregelen die de overheid nam om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, was de vakschool tussen maart en september gesloten. Tijdens de lockdowns werd het onderwijs online gegeven. Tijdens de online lessen kon alleen theorie gegeven worden. De praktijklessen (80% van het onderwijs) konden niet doorgaan. Ook examens werden uitgesteld, waardoor een groot aantal jongeren vertraging in hun opleiding opliep.
Examens
Voor een deel van de jongeren die langere trainingen volgen, werden de examens uitgesteld. In de tweede helft van 2021 namen 216 jongeren een diploma in ontvangst. Het grootse deel van hen (144) had een korte training gevolgd (> 3 maanden). Naar verwachting zullen er in maart 2022 opnieuw jongeren een diploma krijgen. Dan staan de examens gepland die uitgesteld werden door de lockdowns.
Arbeidsmarkt
Ook op de arbeidsmarkt zijn de gevolgen van de lockdowns goed merkbaar. Er zijn minder vacatures. Daardoor is het veel lastiger om jongeren te begeleiden naar een baan. Het lukte afgelopen jaar om 3 jongeren aan het werk te helpen. Daarnaast ondersteunden we 192 jongeren bij het starten van een onderneming.
Steun tijdens lockdowns
Voor de armste families in Bangladesh levert de pandemie een extra uitdaging op. Geld om zeep of mondkapjes aan te schaffen hebben ze niet. Samen met partner CSS ondersteunde Woord en Daad 148 families van jongeren die aan de vakschool een opleiding volgen met hygiëne middelen en voedsel. De pakketten werden uitgedeeld aan de families.
2022
Nu Bangladesh uit lockdown is en er een vaccinatiecampagne gestart zal worden onder jongeren, hopen we dat de vakschool open kan blijven. Dan kunnen de lessen weer op de vakschool gegeven worden en kunnen we de achterstand die jongeren opliepen door de lockdowns wegwerken. Tegelijk blijven we ons inzetten om de jongeren na hun training aan werk te helpen. Economische ontwikkelingen in Bangladesh zullen daar een grote invloed op hebben. Ook zetten we in 2022 samen met CSS in op korte trainingen voor verschillende organisaties. Met deze korte trainingen kunnen we jongeren ondersteunen en omdat de vakschool in opdracht van andere organisaties trainingen geeft, levert dit de vakschool inkomsten op.
‘De vakschool belde mijn vader om hem te vertellen over de online lessen. Dat was heel goed nieuws voor mij en mijn ouders! Tijdens de lockdown werden alle lessen online gegeven en ik leerde veel theorie. De docenten gaven gestructureerd en effectief les. Er werd een Facebook messenger groep aangemaakt voor ons. We hadden online les tot 11 september 2021, toen ging de vakschool weer open. Omdat ik veel theorielessen online had gevolgd, had ik geen achterstand toen de vakschool weer open ging. Nu kan ik me concentreren op de praktijklessen.’
Jawad Rahman (15 jaar)
Student Elektrotechniek