Projectupdate Werk en Opleiding Bangladesh (mei 2021)

De Bengaalse regering nam verregaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Onder andere voor het onderwijs is de impact groot. In 2020 heeft het vakonderwijs nagenoeg stil gelegen doordat de scholen het grootste deel van het jaar gesloten waren. Dat is terug te zien in de resultaten van het Werk en Opleiding-project in Bangladesh.

Impact coronacrisis

In de eerste maanden van 2020 waren de scholen gewoon open en schreven zich 316 jongeren in voor een opleiding. Door de coronapandemie werden de scholen gesloten. In de tweede helft van het jaar waren er slechts drie inschrijvingen. Ook de examens zijn uitgesteld, naar verwachting naar 2021. De 62 diploma’s die werden uitgereikt, waren voor jongeren die in 2019 examen deden, maar lang moesten wachten op de uitslag.

Wat kun je nog doen als de scholen gesloten zijn, grote bijeenkomsten verboden worden en er andere beperkende maatregelen gelden? Inderdaad konden veel activiteiten binnen het project niet doorgaan. Maar onze partner CSS deed er alles aan om binnen de geldende maatregelen het onderwijs en de andere activiteiten vorm te geven.

Werkplaats blijft open

Zo kon de vakschool een aantal werkplaatsen open houden. Deze werkplaatsen hebben een dubbel doel. Enerzijds zijn ze belangrijk voor het praktijkonderwijs, anderzijds verdient de vakschool geld door producten en diensten van de werkplaatsen te verkopen.

Online promotie

De promotie van het vakonderwijs en de diensten van de Job & Business Service werd grotendeels online en telefonisch gedaan. Daardoor kon er toch gebouwd worden aan een netwerk en bekendheid. De Job & Business Service ondersteunt werkzoekende jongeren in het vinden van een baan.

Online lessen

Ook het onderwijs werd zoveel mogelijk online gegeven. Voor de meerjarige opleidingen kwamen docenten naar de vakschool om video’s over het lesmateriaal op te nemen. Deze lessen zijn via YouTube verspreid onder de leerlingen. De jongeren leverden hun huiswerk online in. Regelmatig was er persoonlijk contact met de studenten om hen betrokken te houden bij het onderwijs. Het is mooi om te zien dat er vrijwel geen jongeren stoppen met de opleiding door de crisis.

Hoe verder?

Veel activiteiten die gepland stonden voor 2020 maar niet door konden gaan, zijn uitgesteld naar 2021. Ook zullen we zodra dat kan doelstellingen die logischerwijs niet gehaald zijn door de uitzonderlijke omstandigheden inhalen. In april 2021 liep het aantal besmettingen weer snel op, waarna de regering een harde lockdown afkondigde.

Jongeren vertellen

‘Ik verlang ernaar dat de vakschool weer open is’

‘Het ging de goede kant op, maar toen kwam corona.’ De zin vormt het kantelpunt in het verhaal van Tanzim Ahamed Imran uit Bangladesh. De 17-jarige jongen komt uit een arme familie waardoor onderwijs niet vanzelfsprekend was. Toch lukte het hem om met een parttime baan geld te verdienen om zijn opleiding te betalen, maar toen was er de coronapandemie….

Een baan, een wonder!

‘Allereerst ben ik God dankbaar dat Hij onze familie beschermt tijdens de pandemie. Ik bid voor iedereen die lijdt aan corona.’ Hoewel er in de familie van Nashid Sheikh nog niemand positief getest is op corona, heeft de pandemie grote impact op hun leven. De 18-jarige jongen vertelt hoe het gezin worstelt om de crisis door te komen.

Resultaten 2020

319

jongeren ingeschreven voor een vakopleiding

(doelstelling: 455)

398

jongeren ingeschreven bij Job & Business Service (JBS)

(doelstelling: 373)

12

jongeren vonden een baan via Job & Business Service (JBS)

(loondienst: 10 / eigen onderneming: 2)

0

jongeren hebben een vakopleiding afgerond

(doelstelling: 58)

NB. Door de coronamaatregelen waren de scholen grotendeels gesloten en zijn er in 2020 geen examens afgenomen. Wel ontvingen 62 jongeren die in 2019 examen deden hun diploma.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring