Projectupdate Werk en Opleiding Bangladesh (okt. 2021)

De economische gevolgen van de coronapandemie voor Bangladesh zijn groot. In een rapport waarschuwt de Wereldbank dat het land in een crisis dreigt te komen die het land qua ontwikkeling tientallen jaren terugzet in de tijd. Het aantal armen zal stijgen en de inkomens van gezinnen dalen. Sinds de start van de pandemie heeft het land stevige lockdowns gehad.

Geen examen

Ook in de eerste helft van 2021 belemmerden de maatregelen het vakonderwijs in Bangladesh. Op last van de overheid zijn een aantal technische opleidingen uitgesteld. Sinds maart 2020 mogen die opleidingen niet gegeven worden. Andere opleidingen en trainingen kunnen in aangepaste vorm doorgaan. Dit jaar schreven 390 jongeren zich in voor een opleiding of training aan de vakschool van partner CSS. Doordat een aantal opleidingen gesloten zijn, konden de jongeren in 2020 geen examen doen. Deze jongeren wachten nog altijd op het moment dat ze hun opleiding kunnen voortzetten.

Minder banen

De arbeidsmarkt stagneert. Door de economische impact van de lockdowns is er minder vraag naar werknemers. Dat maakt het werk van de Job & Business Service (JBS) moeilijker. De JBS ondersteunt jongeren in het vinden van een baan of het starten van een onderneming. Door de maatregelen konden de meeste geplande activiteiten niet doorgaan. Zodra de situatie dat toelaat worden deze activiteiten alsnog uitgevoerd.

Toch aan de slag

Tegen die moeilijke achtergrond zijn er ook positieve ontwikkelingen te zien in het project. Het lukt de vakschool om contact te houden met de studenten en het netwerk van werkgevers. Daarnaast konden toch 127 jongeren hun training of coaching afronden. En het lukte de JBS om 3 jongeren te bemiddelen naar een baan en 12 jongeren te ondersteunen met het starten van een onderneming. Dat zijn veel minder jongeren dan we hadden gehoopt, maar gezien de uitzonderlijke situatie zijn we blij met elke jongere die een goed inkomen krijgt.

Einde lockdown

Intussen kregen we het bericht dat de scholen in Bangladesh sinds half september weer open mogen. De jongeren kunnen weer naar de vakschool. Dat is goed nieuws! De komende maanden zullen we de opgelopen achterstand zoveel mogelijk proberen weg te werken.

5 jaar later:
wat leverde een vakopleiding op?

Een auto? Een baan? Trouwen? Een onderneming starten? Waar droomde u van toen u jong was? De dromen van Nederlandse jongeren, verschillen niet zo veel van de dromen van jongeren in het Zuiden. Het Werk en Opleiding-programma ondersteunt  jongeren om in ieder geval de droom van werk of een onderneming te verwezenlijken. Maar maakt een vakopleiding echt verschil?

Tussen 2016 en 2020 deden we onderzoek naar deze vraag. In vier landen, Bangladesh, Burkina Faso, Colombia en Ethiopië, werden tien jongeren geselecteerd. Jaarlijks zochten we hen op om te zien hoe hun leven veranderde en of ze hun dromen bereiken. In 2020 werden de laatste interviews afgenomen en kunnen we conclusies trekken… Lees verder

Resultaten

(januari – juli 2021)

390

jongeren ingeschreven voor een vakopleiding of coaching

127

jongeren hebben een vaktraining afgerond

3

jongeren vonden een baan

12

jongeren startten een onderneming

Jongeren vertellen

Fotoverslag

Gelukkig konden in de eerste maanden van dit jaar een aantal activiteiten wel doorgaan en konden een aantal trainingen wel gegeven worden. Hieronder een fotoverslag van drie trainingen: schoonheidsspecialiste, kleermaker en koken.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring