Projectupdate Job Booster Burkina Faso (dec. 2019)

Wat is er veel gebeurt in de tweede helft van 2019. In september bracht de Minister van Energie uit Burkina Faso een bliksembezoek aan Nederland. Toch maakte hij tijd vrij voor het Job Booster-project. Het bezoek van de minister aan het Hoornbeeck werd zelfs opgepikt door de regionale media. Lees ook ons uitgebreide verslag (rechts).

15.000 jongeren ondersteunen om aan het werk te gaan. De ambitie van Job Booster Burkina Faso is hoog. Aan het einde van dit jaar maken we een tussenbalans op. Het project loopt nog door tot 2022, maar liggen we op schema?

Tegelijkertijd is het belangrijk om de individuele jongeren niet uit het oog te verliezen. De cijfers zijn indrukwekkend, maar achter elk cijfer gaan evenzoveel verhalen schuil van jongeren die geen perspectief hadden. Uw bijdrage ondersteunde hen om een training of opleiding te volgen waardoor ze nu perspectief hebben.

Op deze pagina geven we u inzicht in zowel de grote cijfers als de persoonlijke verhalen van de jongeren. Het bruist binnen het project van de activiteiten, daarom een fotoverslag om de breedte van het project te illustreren.

Resultaat: aantal jongeren met een baan of bedrijf

2018

2019

doelstelling

2.675

resultaat

1.326

doelstelling (incl. verschil 2018)

4.597

resultaat (t/m mid-nov)

6.919

jongeren aan het werk
(loondienst of ZZP)

resultaat (getekende contracten)

10.030

Dit cijfer geeft weer voor hoeveel banen er overeenkomsten zijn getekend. Nog niet alle trainingen voor deze banen zijn afgerond, maar het is wel zeker dat er jongeren voor deze banen getraind (zullen) worden.

Long read: Banen in strijd tegen terrorisme

‘Gevaarlijk, maar we blijven’

Een aanslag op een kerk of moskee, een aanval op een dorp, een aanslag op een goudmijn, aanvallen op militairen; aanvallen op onschuldige en vredelievende burgers. In het noorden van Burkina Faso proberen terroristische organisaties de stabiliteit in het land te ondermijnen. Enerzijds lukt dat, de lokale bevolking lijdt onder de aanvallen en een half miljoen mensen sloeg op de vlucht. Toch is dat niet het hele verhaal. Kaboret, Sanou en Zongo van Job Booster Burkina Faso zien tekenen van hoop: werk biedt jongeren perspectief. Met dat wapen vechten ze tegen de terreur.

‘Wat de media schrijven en laten zien is anders dan de werkelijkheid op de grond,’ steekt Zongo van wal. ‘De media zijn meer gefocust op het schrijven over de terroristische aanslagen dan over de weerstand die de lokale bevolking biedt.’ Hij werkt samen met de vakscholen en werkgevers in het noorden van het land. Regelmatig bezoekt hij de regio die is aangemerkt als ‘rode zone’. ‘De terroristen komen uit de buurlanden en vallen vooral dorpen in de grensregio aan. Op dit moment kan het dagelijkse leven op veel plekken nog gewoon doorgaan, tenzij er een aanval is. We zien wel dat de mentaliteit van de mensen veranderd.’

Zonnepanelen: duurzame energie in buitenwijken

De laatste maanden zien we de vraag naar zonnepanelen technici fors stijgen. Er zijn mooie contracten getekend met grote spelers in die markt om jongeren op te leiden tot technici. Na de training kunnen ze aan de slag bij deze bedrijven of als zelfstandig installateur. Enkele jaren geleden had Woord en Daad ook een project rond zonnepanelen. We zochten twee jongeren op die in 2016 hun training afrondden. Hoe gaat het met hen? Maar we gingen ook langs bij een klant, want de impact reikt verder dan de jongeren.

Kort nieuws

Jongeren krijgen voorlichting over het belang van een vakopleiding voor hun toekomst. Op die manier werft Job Booster jongeren voor de trainingen en opleidingen aan de vakscholen.

Deze twintig jongeren haalden hun rijbewijs D en slaagden voor hun examen voor buschauffeur. De kersverse chauffeurs gaan aan de slag bij de busmaatschappij. Naast deze 20 jongeren worden nog eens 50 jongeren opgeleid tot buschauffeur. We wensen hen veilige kilometers!

De agrarische sector biedt kansen. Deze jongeren in Bobo volgden een training in pluimveehouden. De enthousiaste jongeren gingen na de training aan de slag met de nieuwe kennis. Enkelen besloten zelfs om door te leren voor veehouder.

vlog: Duurzame energie en inkomsten voor jongeren

vlog: Hoe word je veehouder?

vlog: Pluimvee biedt perspectief

Na de training ondernemerschap kregen de jongeren hun certificaat overhandigd. De jongeren worden begeleid in het opstellen van een business plan.

De komende tijd worden 5.000 jongeren opgeleid tot zonne-energie technicus, maar daarvoor zijn wel goede docenten nodig. Deze docenten kregen een extra cursus om hun kennis te vergroten zodat ze de jongeren goed trainen.

Een oliemaatschappij wilde haar managers trainen. Job Booster mocht de training in bedrijfsmanagement geven aan de medewerkers. Dergelijke personeelstrainingen zijn goed voor de medewerkers, die daarmee hun kennis vergroten en actueel houden. Een baan houden is daardoor veel eenvoudiger.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring