Projectupdate Werk en Opleiding Burkina Faso (mei 2022)

Voor jongeren in Burkina Faso is werk vinden een uitdaging. De meesten starten een onderneming. Jongeren met een beperking lopen tegen extra barrières op. Voor hen is een inkomen nog lastiger. Tegelijk betaald een baan of bedrijf hen meer uit dan geld. Hun positie binnen de gemeenschap veranderd. In 2021 verlegden we de focus van Werk en Opleiding Burkina Faso naar deze doelgroep. We ondersteunden honderden jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. In deze rapportage blikken we terug op 2021 en kijken we vooruit naar 2022.

Verlenging tot eind 2022

Sinds de start van het project trekken we op met de Noorse overheid, die het programma een forse subsidie toekende. Vorig jaar kregen we de gelegenheid om de projectperiode te verlengen tot eind 2022. Dankzij die verlenging kunnen we in 2022 nog meer jongeren ondersteunen naar werk. Daarbij hebben we twee speerpunten: kwetsbare jongeren ondersteunen en investeren in de kwaliteit van de vakscholen.

Tot slot werken we aan een vervolg van het programma. Vorig jaar startten we al met een Job Booster-programma in het oosten van Burkina Faso. Daarnaast werken we aan een verdieping van de Job Booster-aanpak. We werken aan een plan om deze startende, kleine ondernemers verder te ondersteunen. Als deze ondernemingen groeien hebben de ondernemers meer stabiliteit in hun inkomen en ontstaat er werkgelegenheid voor andere jongeren. Deze plannen worden in 2022 verder uitgewerkt.

National Consultation Days

Job Booster uitgenodigd om deel te nemen aan de National Consultation Days. Dit is een evenement waarbij overheidsinstellingen in gesprek gaan met onder andere ngo’s. Er waren 350 deelnemers aan deze dagen. De premier van het land is de voorzitter van de gesprekken. Deze uitnodiging laat zien dat Job Booster gezien wordt door de overheid. Dit is te danken aan het doorlopende contact tussen het team en de betrokken ministeries.

Verhalen van jongeren

Resultaten 2021

Jongeren aan het werk

In 2021 trainden we 2.261 jongeren, waarvan 46% vrouwen. Samen met lokale partners zetten we ook in op de toegang tot trainingen voor kwetsbare jongeren. Dankzij de samenwerking met gespecialiseerde organisaties konden we meer kwetsbare jongeren bereiken. In totaal volgden 736 kwetsbare jongeren (53% vrouw) een training. Voor deze jongeren is werk veel meer dan een inkomen. Ook hun positie in de samenleving verbeterd dankzij de ondersteuning.

Financiële middelen

In 2021 startten 1.066 jongeren een onderneming na de vaktraining. Een aantal jongeren rondde de trainingen eind 2021 af, zij zullen in 2022 een inkomen hebben en worden meegeteld in de resultaten van 2022.

Financiële middelen om investeringen te kunnen doen zijn vaak een grote uitdaging voor de jongeren. Zo wilde de blinde Aïchatou Sanou, die na een vaktraining vruchtensap produceert, graag een koelkast om haar sappen in te bewaren. Geld voor die investering had ze niet. Job Booster werkt samen met een lokale bank, die de jongeren een lening biedt. 28 jongeren en 6 ondernemersgroepen kregen via deze bank een lening voor investeringen.

Aangepaste strategie

In de afgelopen jaren hebben we de plannen die we in 2017 maakten bijgesteld aan ontwikkelingen en geleerde lessen. We zagen dat enkel trainen van docenten en bouwen of renoveren van lokalen vooral op de korte termijn resultaat oplevert. Voor de langere termijn is een andere aanpak effectiever. We investeren daarom in een netwerk van vakscholen in Burkina Faso en wereldwijd om samen de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de positie van het vakonderwijs te versterken. Dat doen we onder andere door regelmatige webinars over uiteenlopende onderwerpen met alle vakscholen wereldwijd die betrokken zijn bij projecten van Woord en Daad.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring