In 2017 startte Job Booster Burkina Faso met het ambitieuze doel om in vijf jaar 15.000 jongeren te ondersteunen naar een goed inkomen. Vorig jaar passeerden we die mijlpaal. De teller loopt steeds verder op. Tot en met september 2021 hebben we bijna 20.000 jongeren ondersteunt! Dit jaar verlegden we de focus naar meer ondersteuning voor meisjes en gehandicapten. Om uiteenlopende redenen is het voor hen lastiger om werk te vinden. In de laatste anderhalf jaar van het project willen we daarom juist deze groep ondersteunen.
Contracten getekend
Aan het begin van elk nieuw jaar worden nieuwe afspraken gemaakt met opleidingsinstituten die de jongeren zullen ondersteunen. Dit jaar was dat niet anders. In totaal zullen deze partners dit jaar 2.060 jongeren trainen en begeleiden. Het trainingsaanbod is heel divers, van pluimveehouden tot weven, van naaien tot bedden maken en van zeep maken tot fietsenmaker. Veel van de jongeren zullen voor het einde van het jaar hun training afronden.
Job Booster gewaardeerd
De relatie met de overheid is goed (zie ook het kader Job Booster bij de president). Het ministerie publiceerde de resultaten van evaluaties uit 2019 en 2020. Job Booster wordt daarin erkend als één van de twee best presterende jeugdwerkgelegenheidsprogramma’s. Ook waren we op veel bijeenkomsten van het ministerie aanwezig. In Hauts Bassins sleepten we een prijs in de wacht, uitgereikt door de lokale overheid. De prijs is een erkenning voor de bijdrage van Job Booster aan jeugdwerk-gelegenheid.
Zorgelijke ontwikkelingen
We zien de situatie in Burkina Faso steeds zorgelijker worden. De terroristische aanslagen gaan door, ook in de regio’s waar Job Booster werkt. Door die dreiging zoeken steeds meer mensen een veilig heenkomen in andere delen van het land. Dat heeft negatieve gevolgen voor de economische ontwikkeling. Het team van Job Booster is uitermate voorzichtig tijdens bezoeken aan dorpen en partners in landelijke gebieden. Daar zijn de risico’s op aanslagen het grootst.
De coronapandemie heeft een beperkte impact. Het aantal besmettingen is beperkt en afgezien van hygiënemaatregelen kan het dagelijks leven grotendeels doorgaan. Indirect is er wel een effect, namelijk stijgende prijzen voor grondstoffen en voedsel. Dat resulteert in minder vacatures, waardoor het lastiger is voor jongeren een baan te vinden.