Projectupdate Werk en Opleiding Colombia (juni 2021)

Colombia werd hard getroffen door het coronavirus. De regering voerde een harde lockdown in om verspreiding te voorkomen. Deze harde lockdown duurde maar liefst zes maanden. Na die periode zijn er enkele versoepelingen ingevoerd, maar praktisch gezien verkeerd het land nog altijd in lockdown. De economische gevolgen van lockdown zijn enorm. Volgens schattingen is het land economisch gezien tien jaar teruggezet in de tijd. Dat maakte 2020 tot een uitdagend jaar voor het Werk en Opleiding-project in Colombia. De pandemie heeft impact op alle resultaten. Binnen de mogelijkheden die er waren is er hard gewerkt om jongeren te ondersteunen, want we zien dat juist jongeren nodig zijn om het land op te bouwen.

Arbeidsmarkt

De werkloosheid in Colombia liep het afgelopen jaar snel op. In december 2019 stond het werkloosheidspercentage op 10,8%. Een jaar later was dat gestegen tot 16,1%. Dat betekent dat er 668.000 mensen hun baan verloren. In combinatie met een dalend aantal vacatures is dat een zorgelijke ontwikkeling.

Van de jongeren die in 2019 hun diploma in ontvangst namen, vond slechts 10% een baan of lukte het om een onderneming te starten. Dat is teleurstellend en laat zien hoe de coronapandemie doorwerkt in de economie en de kansen voor jongeren. De jongeren die wel een baan vonden, hebben vaak tijdelijke contracten.

Toch een baan

Ondanks de moeilijke arbeidsmarkt lukte het om 192 jongeren succesvol te ondersteunen. Zij zagen hun inkomen flink stijgenten opzichte van het minimumloon. De jongeren gingen vooral aan de slag in callcenters, administratieve functies, de beveiliging of de zorg.

Jongeren met ondernemersambitie worden via de Job Booster-aanpak ondersteunt in het opstarten van een onderneming. Zeker in 2020 was een uitdagend jaar voor startups. In totaal zijn er 522 kleine ondernemingen ondersteunt. Zij werden getraind op onderwerpen als online marketing en pitchen van de onderneming.

Kleine ondernemers

Niet alle startups hadden succes, mede doordat de koopkracht van de Colombianen is gedaald. Daar bovenop ontstaat er in de steden meer sociale onrust, die in mei 2021 zelfs uitliepen op gewelddadige protesten. In combinatie met een stijgend aantal (illegale) vluchtelingen uit buurland Venezuala die ook werk zoeken of in de informele economie starten, zijn de uitdagingen voor de jongeren groot.

2021: nieuwe crisis dreigt

De situatie in 2021 bleef de eerste helft van het jaar zorgelijk. De coronapandemie is nog niet voorbij. In april en mei liep het aantal gerapporteerde besmettingen dagelijks weer op. Er zijn al meer dan 12 miljoen vaccins gezet. Een nieuwe crisis dreigt echter. In april werd er gedemonstreerd tegen het overheidsbeleid. Ondanks dat de overheid het beleid aanpaste, keerde de rust niet terug. De demonstraties werden steeds gewelddadiger.

Ondanks die nieuwe uitdagingen, blijven we ons inzetten om in 2021 zoveel mogelijk jongeren te ondersteunen. Want een inkomen geeft perspectief voor de toekomst en bedrijvigheid bouwt de economie van het land op.

Sofia Blanco Rodriguez (19) heeft een passie voor koken, maar door de financiële omstandigheden thuis kon ze niet gaan studeren. Na het voortgezet onderwijs kwam ze thuis te zitten. Dankzij uw steun volgt Sofia nu een vakopleiding. In deze vlog vertelt ze haar verhaal.

Resultaten 2020

(projectperiode: 2020-2023)

430

jongeren hebben een vakopleiding afgerond

(doelstelling project: 3.190)

1.020

jongeren toegerust in het vinden werk

(doelstelling project: 6.500)

67

jongeren getraind in soft skills

(doelstelling project: 4.700)

522

kleine ondernemingen ondersteunt

(doelstelling project: 2.300 )

35

bedrijven en (overheids-)instanties actief in netwerk van Job Booster en vakscholen

(doelstelling project: 100)

Nieuwe normaal

De vakscholen werden aangepast naar het nieuwe normaal, zodat aan alle regels voldaan kon worden. Toch was er vanuit de overheid vaak onduidelijkheid over het moment waarop fysiek onderwijs weer mogelijk zou zijn. 63 jongeren zouden in het vierde kwartaal van 2020 stagelopen, maar dit kon helaas niet doorgaan binnen de geldende maatregelen. Deze jongeren zullen in 2021 hun stage inhalen, maar lopen daardoor wel vertraging op.

Wel geslaagd, geen diploma

Voor een aantal opleidingen, waaronder assisistent accountant, bakkerij en office automation, konden de exmamens wel doorgaan. Door de maatregelen liep de administratieve afhandeling hiervan vertraging op. In de eerste maanden van 2021 zal dit alsnog worden afgerond. Ook kon er geen fysieke diplomauitreiking georganiseerd worden.

Online kansen

Het is mooi om te zien dat het lukte om het onderwijs in heel korte tijd online vorm te geven en dat de jongeren betrokken bleven bij het onderwijs. Er is ook een positieve kant aan de crisis. Dankzij het online onderwijs kunnen we jongeren in heel Colombia bereiken. Voor de trainingen van Job Booster zagen we al dat deelnemers uit andere regio’s zich aanmeldden voor de trainingen. Daarmee ontstaan ook kansen voor het project.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring