Projectupdate Job Booster Colombia (okt. 2019)

Door de aansluiting tussen scholing en arbeidsmarkt te optimaliseren wil Job Booster de jeugdwerkloosheid terugdringen. De focus van het project ligt op jongeren, maar ook oudere werklozen profiteren van Job Booster. Zo zijn er jongemannen en -vrouwen (30+), maar ook de 51-jarige Guerlly Edit Manrique Flórez. Guerlly erfde de ondernemersgenen van haar vader en startte verschillende ondernemingen. Ze verkocht snoep, ijs, vlaggen, manden, vazen en andere spullen van gerecycled materiaal. Dankzij een training Ondernemerschap kon ze de onderneming professionaliseren.

Dankzij uw steun konden we honderden Colombianen trainen en hen ondersteunen in het vinden van een baan of het starten van een eigen onderneming. Hieronder leest u de resultaten over de eerste helft van 2019.

Jongeren aan het werk!

238

Aantal jongeren aan de slag in loondienst

565

Aantal jongeren aan de slag als zelfstandigondernemer

254

jongeren hadden 3 maanden na de plaatsing nog altijd een inkomen

Cursisten Middellange Training

(langer dan 3 maanden, korter dan 1 jaar)
540

DOELSTELLING

659

RESULTAAT

Mede dankzij een contract dat gesloten werd voor 6 middellange trainingen in Cartagena kon de doelstelling overtroffen worden. De middellange cursussen worden aangeboden in Cartagena en in Bogota.

Angie Viviana Parra (31 jaar):

‘Na de training en begeleiding die ik kreeg bij Job Booster is mijn angst om te praten weg en voel ik me zekerder. Ook heb ik geleerd om mijn presentatievaardigheden te verbeteren en kreeg ik inzicht in mijn zwakke punten. Dit heeft mij geholpen bij de sollicitatie bij Serdan, waar vacatures werden aangeboden aan boekhoudkundige en administratieve assistenten’

Afstudeerders Middellange Training

(langer dan 3 maanden, korter dan 1 jaar)
486 / 90%

DOELSTELLING

614 / 93%

RESULTAAT

van de 659 jongeren die ingeschreven stonden voor een middellange cursus hebben 614 jongeren de training succesvol afgerond. Het slaginspercentage komt daarmee uit op 93%. Dat is een zeer goed resultaat in vergelijking met de landelijke cijfers. De 45 jongeren die niet slaagden voor de cursus vervolgen hun training in het tweede half jaar.

Lerares Zaidy Alvarez Aruza (31 jaar):

‘Ik ben erg blij dat ik het prachtige beroep van leraar kan uitoefenen. Ik heb geleerd om meer waarde te hechten aan de kleine en grote mogelijkheden die God mij biedt en om te begrijpen dat er mensen zijn met veel meer noden dan de mijne.  Met mijn kennis en de liefde die ik van God kreeg om te onderwijzen, mag ik bijdragen bij aan de verandering van deze samenleving.’

Cursisten Korte Training

(korter dan 3 maanden)
360

DOELSTELLING

54

RESULTAAT

Oorzaak: Er is vooral ingezet op de promotie van de middellange cursussen in Bogota en Cartagena, omdat het aantal inschrijvingen na het eerste semester tegenviel. De vraag naar korte cursussen is door het jaar stabieler. In deze maanden werd ook een contract getekend, waardoor extra promotie voor de middellange cursussen nodig was. De ramingen voor het tweede semester zien er ook voor de korte cursussen positief uit.

Luz Neira Naranjo González (35 jaar)

‘Ik heb Colombiaanse ouders, maar woonde in Venezuela. Vanwege de vreselijke omstandigheden in Venezuela vluchtte ik in 2018 met mijn zoontje van drie naar Colombia. Een nieuw leven opbouwen in Cartagena was moeilijk. Het was te midden van tegenslagen dat er mensen op mijn pad kwamen die me wezen op de mogelijkheid om mijn zoon naar een kinderdagverblijf te laten gaan en om via Conviventia te gaan studeren.’

Resultaten doorstroom vervolgopleiding

120

DOELSTELLING

30

RESULTAAT

Oorzaak: in de eerste helft van het jaar stroomden 30 studenten door naar een vervolgstudie. Dat aantal is lager dan in voorgaande jaren en lager dan de doelstelling. Uit gesprekken met de jongeren en een analyse van de sector blijkt de economische situatie de belangrijkste oorzaak is. Enerzijds hebben ze niet het geld om een training of cursus te kunnen betalen, anderzijds gaan ze op zoek naar een baan om in het levensonderhoud van hun familie te voorzien. Hoewel dat betekent dat veel jongeren een baan vinden, doorbreekt dit de trend dat ze zich blijven ontwikkelen. In de tweede helft van het jaar wordt een reünie georganiseerd voor deze jongeren om hen te informeren over de mogelijkheden om door te leren.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring