Werk hebben en een opleiding volgen, ze zijn in Colombia allebei niet vanzelfsprekend. Zeker in de eerste helft van 2020 niet door Covid-19. Woord en Daad werkt samen met partnerorganisatie Conviventia om jongeren en werklozen toe te rusten zodat ze zicht krijgen op een baan. Een bedrijf starten is voor hen namelijk lastig of ze werken onder hun niveau.
Met de Job Booster aanpak begeleiden we jongeren naar werk. Soms hebben zij een aanvullende training nodig om toch ergens aan de slag te gaan. Anderen hebben ondernemersambities of zijn gedwongen om thuis te werken, zoals jonge moeders. Hen helpen we met het opzetten van een eigen onderneming.
In alle gevallen is de vraag van de markt leidend. Zo werd dit halfjaar de opleiding Toerisme geschrapt, omdat de baankansen daar nu minimaal zijn. Conferenties organiseren en bedrijven bezoeken zat er het tweede kwartaal niet in. Daarom werd er meer ingezet op ‘soft skills’: vaardigheden zoals correct schrijven, omgaan met verandering, initiatief nemen, enzovoorts.
In het eerste kwartaal was er nog wel fysiek les mogelijk. Vanaf eind maart vonden er nog enkele opleidingen en trainingen digitaal plaats. Hoewel veel docenten en studenten de overgang snel maakten, kon helaas niet iedereen daarin mee. 35 procent van de studenten had geen of een slechte internetverbinding. Toch was er relatief weinig uitval, doordat docenten via onder andere Whatsapp contact hielden met de studenten.
Studenten die de vakopleiding afrondden konden lastig aan een baan komen. Ook startende ondernemers die getraind waren hadden het moeilijk. Van de getrainde ondernemers uit 2019 heeft de helft zijn of haar activiteiten moeten stopzetten door de pandemie.
Ondertussen moesten de docenten doorbetaald worden. Hoewel dat de nodige moeite kostte is het wel gelukt om het kernteam te behouden. Richting 2021 zijn de verwachtingen voor dit project voorzichtig maar hoopvol.
Impact van de coronacrisis
Woord en Daad werkt in Colombia naast het project Werk en Opleiding ook met een sponsorprogramma voor duizenden kinderen. Door de coronacrisis is zestig procent van de ouders van deze kinderen werkloos geworden. Een enorm aantal gezinnen heeft geen financiële zekerheid meer.
Door de coronacrisis ging in Colombia een kwart van de formele banen verloren. Ook in de informele economie, waar twee derde van de Colombianen werkt, vielen er harde klappen.
Onze partnerorganisatie Conviventia probeert haar studenten zoveel mogelijk vaardigheden bij te brengen die van pas komen in deze tijd op de arbeidsmarkt, zoals digitale marketing en op afstand werken.