Projectupdate Werk en Opleiding Colombia (mei 2020)

De arbeidsmarkt in Colombia was uitdagend. De werkloosheid liep in 2019 verder op ten opzichte van 2018. Daardoor was het ook voor de jongeren die afstudeerden aan de vakscholen lastiger om een baan te vinden. Daar bovenop stijgt het aantal vluchtelingen uit buurland Venezuela sinds 2017. Deze vluchtelingenstroom piekte zelfs in 2019. Daardoor neemt het aantal werkzoekenden snel toe. Tot slot zijn de arbeidsvoorwaarden in sommige gevallen niet uitnodigend. Werkweken van 50 uur of op grote afstand van de woonplaats, maken het de werkzoekenden niet makkelijker. Zij moeten daarmee een nieuwe balans zoeken tussen werk en privé. Door al die factoren zijn er steeds meer mensen die als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan. Voor deze startende ondernemers is ondersteuning belangrijk, want de wettelijke eisen voor een onderneming in de cosmetica of voedingssector worden steeds hoger. Ook hebben deze ondernemers beperkte mogelijkheden voor financiering van hun bedrijf.

Door bovenstaande factoren werden niet alle doelstellingen gehaald. In de praktijk bleek het bijvoorbeeld lastiger om de jongeren na hun vakopleiding aan werk te helpen. Op deze pagina informeren we u graag over de resultaten uit 2019.

Tijdens de campange Het werk gaat door! richten we ons helemaal op dit project, waarbij we een concrete link maken met de impact van de coronapandemie. Lees bijvoorbeeld de verhalen van onderneemster Emelina op onze campagnepagina.

Impact van de  coronacrisis

In Colombia neemt het aantal besmette inwoners snel toe. De scholen zijn gesloten, maar onze partnerorganisatie Conviventia probeert zoveel mogelijk in contact te blijven met de leerlingen die thuis aan het werk zijn.

Totaal cijfers 2019

203

jongeren ondersteunt naar een baan

(afgestudeerd in 2018)

247

jongeren startten een onderneming na afronding van de vakopleiding

1035

jongeren startten een onderneming

(van buiten de vakschool)

1035

externe cliënten voor de JBS

(arbeidsbemiddelingsdienst)

262

verbeterde arbeidsomstandigheden

67-jarige Juana realiseert jeugddroom

Ruim in de 60 en dan je leven compleet omgooien. Een grote stap, maar Juana Arrieta Díaz (67 jaar) deed het. Hoewel ze nauwelijks onderwijs gevolgd had, ging ze op 64-jarige leeftijd de schoolbanken in om haar grote jeugddroom te realiseren: bakker worden.

Werk voor kwetsbaren

De Colombiaanse regering stelt de armoedegrens op een maandsalaris van minder dan 257.433 Colombiaanse peso (58,56 euro).  Binnen het project willen we juist deze groep ondersteunen om hun inkomen te verbeteren, want een hoger en stabiel inkomen geeft meer zekerheid voor de toekomst en biedt mogelijkheden. In totaal werden vorig jaar 1.431 kwetsbare jongeren ondersteunt. Deze werkzoekenden zijn sociaal en economisch kwetsbaar. Binnen het project werden zij ondersteunt om in loondienst te gaan, een eigen onderneming te starten, of om de arbeidsvoorwaarden waaronder ze werken te verbeteren.

Werk en Opleiding in Cartagena

‘We hebben Zijn hand ervaren in moeilijke tijden’

In een klein kantoor zit Saray Paola Escarpeta Torres achter de computer te werken. Het L-vormige bureau vult bijna de hele kamer. De jonge Colombiaanse werkt op de administratie. Ze is zelfverzekerd, maar in haar ogen zie je de pijn uit het verleden. Haar levensverhaal toont de rauwe werkelijkheid van opgroeien in armoede en toch is ze dankbaar.

180

studenten korte trainingen

(dropout 0%)

270

studenten middellange trainingen

(dropout 8,6%)

Werk en Opleiding in Bogotá

Werkgever aan het woord:

‘Mijn naam is Aristóbulo López Vaca, ik ben de manager van het tandheelkundig centrum ARIDENS. We hebben 32 medewerkers verdeeld over twee vestigingen in Venecia en Bosa, twee wijken in Bogotá. In totaal hebben we zo’n 290 loyale cliënten. Voor ons is de relatie met hen belangrijk. Niet alleen over tandheelkundige zorg, maar we willen hen leren kennen en een vertrouwensband opbouwen. Het centrum bestaat sinds 1996. In die jaren hebben we veel ervaring opgedaan met personeel en daardoor weten we precies aan welk profiel onze medewerkers moeten voldoen om in het team te passen. Onze selectiecriteria zijn voor tijdelijk en vast personeel heel strak. Luz Marina en Adriana (foto boven) hebben alle twijfels die we hadden toen we met Conviventia in zee gingen weggenomen. Ze zijn heel productief, punctueel en toegewijd. Ze hebben nieuwe ideeën geopperd om ons datamangement efficienter in te richten en ze hebben een methode opgezet om afspraken te managen. Luz Marina en Adriana hebben de cursus kantoorautomatisering gevolgd bij Convivnetia. Zij hebben een klantvolgsysteem opgezet en onze facturering verbeterd. Een maand nadat ze bij ons begonnen als stagiaires hebben ze een baan gekregen. We zijn Convivnetia dankbaar voor de kans om hun cursisten een baan te bieden. We willen onze relatie met hen verstevigen.’

108

studenten korte trainingen

(dropout 5,5%)

348

studenten middellange trainingen

(dropout 8%)

Werk aan de winkel

In 2019 is er voor zowel de vakscholen als Job Booster een onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de projecten. Daarmee reflecteren we op onze prestaties en de aanpak. Tegelijk vinden we het belangrijk om oog te hebben voor verbeterpunten. Beide onderdelen scoren een ruime voldoende, maar er is ook ruimte voor verbetering. Voor de vakscholen kan de infrastructuur van de leeromgeving verbeterd worden en zijn een aantal curricula aan een update toe. Met een extra softwaretraining voor het personeel kunnen er stappen gezet worden in de evaluaties.

Voor Job Booster liggen er ook enkele uitdagingen. In Cartagena kunnen we ons verder verdiepen in de arbeidsmarkt, zodat we nog meer kansen voor jongeren kunnen identificeren. Ook is het belangrijk om de link met (micro) financieringsinstanties te verstevigen en is het goed als er meer aandacht komt voor het arbeidsrecht tijdens de trainingen.

Uiteraard nemen we deze verbeterpunten ter harte en hebben de leerpunten in de plannen voor 2020 een plek gekregen.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring