Ndjamena is de officiële hoofdstad van Tsjaad, maar het heeft niet de allure van een metropool. Alleen de hoofdwegen zijn verhard. Links en rechts van deze verkeersaders ligt een netwerk van onverharde straten waarlangs kleine, betonnen huizen staan. Alleen in het centrum van de stad is hoogbouw te vinden. Langs de straat sluiten de winkels en werkplaatsen zich aaneen en op de stoeprand proberen marktkooplui hun waar aan het passerende verkeer te verkopen. Iedereen is ondernemer, zo lijkt het.
Vorig jaar startte Job Booster Tsjaad, een ambitieus project om jonge ondernemers in de hoofdstad te ondersteunen. De jongeren werden uitgedaagd om hun businessplan te pitchen. Alleen de jongeren met een overtuigende ondernemersgeest werden geselecteerd voor het vervolgtraject van coaching en training. In totaal werden 60 jongeren ondersteunt. Het was vooral het beperkte budget dat een rem zette op het aantal jongeren, want ondernemende jongeren zijn er genoeg in Ndjamena.
In maart reisden we naar Tsjaad en spraken we met een aantal ambitieuze ondernemers. In deze rapportage laten we hen graag aan het woord. Inmiddels heeft het coronavirus de wereld verandert, ook in Tsjaad. De afgelopen weken hebben we contact gehad met een drietal ondernemers. Zij vertellen ook over de gevolgen van het virus op hun leven.
Impact coronacrisis op Tsjaad
Scholen zijn dicht, het openbaar vervoer ligt stil en winkels en bedrijven zijn gesloten. Hyacinthe Ndolenodji, projectmanager van JobBooster in Tsjaad: ‘De maatregelen van de regering zijn natuurlijk goed om het virus in te dammen, alleen dit is dramatisch voor de arme bevolking, wat in Tsjaad de meerderheid is. Zij werken vandaag om vanavond brood op de plank te hebben. Als zij niet mogen werken, hebben ze vanavond geen eten. Deze mensen hebben niet genoeg geld over om nu een voorraad eten op te slaan. zij, en wij met hen, vrezen voor hun leven.’