Projectupdate Job Booster Tsjaad (mei 2020)

Ndjamena is de officiële hoofdstad van Tsjaad, maar het heeft niet de allure van een metropool. Alleen de hoofdwegen zijn verhard. Links en rechts van deze verkeersaders ligt een netwerk van onverharde straten waarlangs kleine, betonnen huizen staan. Alleen in het centrum van de stad is hoogbouw te vinden. Langs de straat sluiten de winkels en werkplaatsen zich aaneen en op de stoeprand proberen marktkooplui hun waar aan het passerende verkeer te verkopen. Iedereen is ondernemer, zo lijkt het.

Vorig jaar startte Job Booster Tsjaad, een ambitieus project om jonge ondernemers in de hoofdstad te ondersteunen. De jongeren werden uitgedaagd om hun businessplan te pitchen. Alleen de jongeren met een overtuigende ondernemersgeest werden geselecteerd voor het vervolgtraject van coaching en training. In totaal werden 60 jongeren ondersteunt. Het was vooral het beperkte budget dat een rem zette op het aantal jongeren, want ondernemende jongeren zijn er genoeg in Ndjamena.

In maart reisden we naar Tsjaad en spraken we met een aantal ambitieuze ondernemers. In deze rapportage laten we hen graag aan het woord. Inmiddels heeft het coronavirus de wereld verandert, ook in Tsjaad. De afgelopen weken hebben we contact gehad met een drietal ondernemers. Zij vertellen ook over de gevolgen van het virus op hun leven.

‘Ik geef mijn klanten extra aandacht’

Aan een smal steegje achter een drukke marktstraat in Ndjamena waar handelaren vis, groenten, vlees en allerhande andere producten verkopen, heeft Honore zijn atelier. Op enkele vierkante meters runt hij een kledingmakerij. De jonge ondernemer wil zijn bedrijf graag laten groeien. De training die hij via Job Booster Tsjaad krijgt, komt hem goed van pas, maar de strakke maatregelen die de regering instelde om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, remmen zijn ambitie.

Corona-uitbraak halveert Alida’s omzet

In maart bezochten we Alida Yanyam in Ndjamena. Vanuit haar ouderlijk huis aan het einde van een doodlopende straat in de hoofdstad van Tsjaad runde ze haar bedrijfje. De enthousiaste onderneemster maakt slippers, die ze verkoopt via handelaren in de stad. In deze vlog vertelt ze over haar onderneming.

Enkele weken later werd Tsjaad getroffen door het coronavirus. De overheid nam forse maatregelen, die ook het bedrijf van Alida troffen. De winkels in de stad waar ze de slippers verkocht, moesten sluiten. Ook de leveranciers van grondstoffen voor de slippers sloten hun deuren. Sinds de uitbraak is haar omzet gehalveerd.

Weduwe Gloria sluit succesvol cateringbedrijf

Sinds ze haar man verloor staat de 35-jarige Gloria alleen voor de opvoeding van haar twee kleine kinderen. Haar oude moeder woont ook bij haar in huis, maar Gloria is de kostwinner. De jonge vrouw startte een cateringbedrijf. Binnen Job Booster Tsjaad staat ze bekend als een hardwerkede vrouw die bij elke nieuwe klant enthousiast haar coach belt met het blijde nieuws. Door de uitbraak van het coronavirus moest ze haar bedrijf sluiten.

Geld verdienen met uien en tomaten in Tsjaad

Scheuren in de droge grond laten een glimp van de uien zien die boer René Kourabe hier teelt. Het is bijna tijd om te oogsten. Trots trekt hij een grote ui uit de grond en toont zijn oogst. De uien zijn bestemd voor de markt in Ndjamena, de hoofdstad van Tsjaad. Op een aansluitend veld staan de tomaten. De groene trossen hangen op de droge grond. De jonge ondernemer volgde een training ondernemen via het Job Booster programma.

‘Het is genade dat ik dit alles ontvang’

Gildas is afgestuurd als arts, maar een baan in de medische sector in Tsjaad ligt niet voor het oprapen. Sinds zijn afstuderen doet hij vrijwilligerswerk in het ziekenhuis in de hoofdstad Ndjamena. Dat levert geen geld op, daarom is hij ook zelfstandig ondernemer. De jongeman bruist van de ideeën. Zijn wasserette levert hem inkomsten op, maar hij heeft nog een idee: een broodjeszaak openen. In maart zochten we hem op om over zijn ambities te praten.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring