Projectupdate Job Booster Tsjaad (mei 2021)

Albertine, Clothere, Yamtebaye, Gloria, Alida, Haoura…. De lijst met namen van jonge ondernemers in Tsjaad die dankzij uw steun succesvol een onderneming starten wordt elk jaar langer. Ondanks de uitdagingen in het ‘coronajaar 2020’ zijn er ook vorig jaar tientallen jongeren ondersteunt. Het is mooi om te zien hoe deze jongeren zelf initiatief nemen om met de crisis om te gaan en hun onderneming daar op aan te passen.

Job Booster ondersteunt jongeren in de hoofdstad N’djamena om werk te vinden of zelf een onderneming te starten. Ondanks hun vaak hoge opleidingsniveau is het voor jongeren in Tsjaad lastig om werk te vinden. In maart 2020 zette de coronapandemie de wereld stil. Ook in Tsjaad nam de regering stevige maatregelen die doorwerken in de resultaten van Job Booster.

Tsjaad op slot

In de eerste maanden na het uitbreken van de pandemie stelde de regering in Tsjaad een lockdown in. Dat heeft grote impact op de werkgelegenheid in het land en voor de startups van jonge ondernemers.

Doordat de meeste bedrijven gesloten werden, daalde het aantal vacatures drastisch. Voor de coronapandemie was het voor jongeren al lastig om werk te vinden, doordat er nauwelijks vacatures waren, maar na de strenge maatregelen van de regering kwam de arbeidsmarkt tot stilstand. Job Booster bemiddelt voor jongeren die werk zoeken. Dat deel van het project kwam hierdoor stil te liggen.

Kansen voor startups

Voor startups zijn er wel kansen. Job Booster investeerde dan ook extra in het ondersteunen van startende ondernemers en de jongeren die sinds 2019 gecoacht werden. Elke jongere begint met een traject van groepscoaching, waarin de startende ondernemer werkt aan het businessplan. Daarna volgt een periode van individuele coaching, waarbij een ondernemer de jongere bijstaat met advies. Ook zijn een aantal trainingen gegeven met specifieke thema’s, zoals een training over de nieuwe belastingwet, boekhouden en administratie, ondernemersstrategie en online marketing.

Onzekerheid na overlijden president Deby

In april 2021 werden presidentsverkiezingen gehouden in Tsjaad. In aanloop naar de verkiezingen was het, vooral tijdens de weekenden, onrustig door demonstraties van oppositiepartijen en jongerenorganisaties die om verandering riepen. Op de dag dat bekendgemaakt werd dat president Idriss Deby de verkiezingen had gewonnen, kwam ook het nieuws naar buiten dat de president is overleden. President Deby bezocht militairen die in gevecht zijn met rebellen in het noorden van het land. Tijdens dat bezoek raakte Deby gewond. Onderweg naar de hoofdstad N’djamena is hij aan zijn verwondingen overleden. De interim regering van het leger heeft beloofd toe te werken naar nieuwe verkiezingen, maar het blijft een politiek onzekere en onrustige tijd voor het land. Vooralsnog ondervindt het Job Booster-project slechts indirect de gevolgen van deze spannende tijd.

Corona noodhulp

De coronacrisis heeft grote impact voor de startende ondernemers. Gloria zag de markt voor catering instorten. Alida kon haar slippers niet meer verkopen. Haoura moest haar kapsalon plotseling sluiten. Het zijn drie concrete voorbeelden van jongeren met een succesvolle onderneming die door de coronapandemie getroffen werden. Job Booster ondersteunde deze jongeren met een noodhulppakket. Er zijn drie types hulp geboden: extra coaching om deze crisis door te komen, praktische ondersteuning met hygiënematerialen (handenwaskit, zeep, etc.) en financiële ondersteuning in de vorm van een lening. In totaal zijn 50 ondernemers ondersteunt, waarvan er 20 financiële ondersteuning kregen. Met die lening konden de ondernemers investeringen doen om de crisis het hoofd te bieden. Gloria investeerde bijvoorbeeld in groenteteelt en Haoura ging vloeibare zeep produceren. Na een paar maanden kon ze haar kapsalon ook weer openen en zelfs uitbreiden. Zo bracht de coronacrisis ook weer nieuwe kansen voor de jonge en vaak vindingrijke ondernemers.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring