Projectupdate Job Booster Tsjaad (nov. 2022)

Iedere jonge ondernemer in Tsjaad staat voor uitdagingen. Zo vond Marie Mavouna het lastig om privé en zakelijk gescheiden te houden. Fidèle Tamtoubana had weinig inzicht in zijn inkomsten. Mohamed Harako en Sebastin Ougalibaye worstelden met het personeelsbeleid en tijdig betalen van salarissen. Job Booster Tsjaad ondersteunt jonge ondernemers om succesvol te zijn. Tijdens trainingen leren ze hun administratie op orde houden en krijgen ze tips over personeelsbeleid.

Samen met de partners willen we dit jaar 150 jonge ondernemers ondersteunen. Om die jongeren te bereiken startten we campagnes via social media, radio, WhatsApp-groepen en jongerenorganisaties. In totaal meldden 137 jongeren met een idee voor een onderneming en 70 jongeren in startup-fase zich voor de training en coaching. Voor de tweede helft van het jaar wordt een nieuwe campagne voorbereid om meer jongeren te bereiken.

De jongeren met een idee beginnen met technische trainingen. Zij leren hun idee uitwerken en een ondernemingsplan schrijven. De training werd in twee groepen gegeven.

Training en coaching

De plannen in de praktijk brengen is de volgende stap. Elke jonge ondernemer heeft zes maanden lang vijf uur coaching per maand. Tijdens die gesprekken komen allerlei thema’s aanbod, toegespitst op de onderneming van de jongere. In juni startten de jongeren met het coachingstraject.

Een vervolg stap is dat de jongeren een lening afsluiten bij een lokale bank. Om in aanmerking te komen voor zo’n lening moeten de jongeren aan een aantal voorwaarden voldoen. Samen met onze partners bereiden we de jongeren hierop voor. Zestig jonge ondernemers werden geselecteerd voor deze extra ondersteuning.

Doorgroeien

Na de periode van coaching en training biedt Job Booster de jonge ondernemers de kans om door te ontwikkelen. Dit jaar startten we met een nieuw evenement Boost’Tea. In de eerste bijeenkomsten van dit jaar werden de jonge ondernemers bijgepraat over onderwerpen als de belastingwet, administratie en relatie met banken.

Werknemers

Naast ondernemerschap zet Job Booster ook in op werkgelegenheid. De arbeidsmarkt in N’Djamena is beperkt, waardoor de aantallen jongeren die we kunnen ondersteunen lager liggen dan voor ondernemerschap. In de eerste helft van dit jaar gingen we aan de slag met de 35 werklozen die zich in december 2021 bij Job Booster inschreven. We gingen in gesprek met een lokale bank. In september startten 13 jongeren met een stageperiode. Daarnaast wil de bank onderzoeken of ze een stageplek kunnen bieden aan jongeren met een handicap.

Onrust en overstromingen in Tsjaad

Afgelopen weekend waren er grote demonstraties in Tsjaad tegen de regering. Onder andere in de hoofdstad N’Djamena ging de bevolking de straat op. Tegelijk staan delen van de stad onder water na zware regenval. Wat is er aan de hand?

‘Dankzij de training in personeelsbeleid kan ik mijn team beter aansturen. Ik heb vijf medewerkers in vaste dienst en drie stagiaires’

Sebastin Ougalibaye Sebastin Ougalibaye

‘Sinds enkele maanden steunt Job Booster mij en dankzij die training heb ik goed zicht op mijn inkomsten’

Fidèle Tamtoubana Fidèle Tamtoubana

‘Voorheen had ik moeite om mijn persoonlijke uitgaven en mijn bedrijfsresultaat te scheiden. Dankzij de ondersteuning van Job Booster kan ik die twee nu beter gescheiden houden’

Marie Mavouna Marie Mavouna

Resultaten

jan. – juli 2022

31

jongeren (12 vrouwen) getraind

244

jongeren (85 vrouwen) startten met een training

31

jongeren (12 vrouwen) schreven een ondernemingsplan

11

jongeren (5 vrouwen) vonden een baan

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring