Projectupdate Job Booster Tsjaad (okt. 2020)

Hoe slaan de jonge ondernemers in Tsjaad zich door de coronacrisis heen? Eerder dit jaar kon u lezen over Gloria, Honoré en Alida, die de impact van de coronacrisis direct merkten in hun bedrijf. Het is mooi om te zien dat kleermaker Honoré direct overschakelde naar de productie van mondkapjes en dat uiteindelijk de impact op zijn bedrijf beperkt bleef. Hoe gaat het met Alida, Gloria en de andere ondernemers?

De economie in Tsjaad is hard getroffen door de crisis en dat werkt ook door in de plannen van Job Booster. Bedrijven gingen failliet en werkgevers moesten terugkomen op eerder gemaakte afspraken over het aannemen van meer personeel. Ondanks de uitdagingen die de coronapandemie ook in Tsjaad met zich meebracht kon Job Booster zich snel aanpassen aan de nieuwe situatie. Dankzij die flexibiliteit konden we jongeren blijven ondersteunen.

‘De noodlening van Job Booster hielp me om vier medewerkers in dienst te nemen en mijn eerste nieuwe product op de markt te brengen. De lening was de redding voor mijn jonge startup. Het hielp me de crisis te overbruggen door een nieuw product in de markt te zetten: biologische mest.’

‘Toen de regering op 19 maart aankondigde dat alle markten en winkels gesloten werden, belde de handelaar mij op. Hij kon mijn uien niet verkopen en we konden de uien niet bewaren. De prijzen waren direct fors gedaald. Dat was de dag van mijn ongeluk. Alles stond stil en ik kreeg niets terug.’

Training nieuwe belastingwet

In 2020 werd een nieuwe belastingwet van kracht in Tsjaad. Deze wetswijziging heeft ook gevolgen voor de startende ondernemers. Job Booster organiseerde daarom een training voor de ondernemers. Tijdens de training werd de nieuwe wetgeving uitgelegd, die ook enkele voordelen oplevert voor de jonge ondernemers. In totaal volgden 82 jongeren de training.

Corona noodhulp voor ondernemers

Om de jonge ondernemers weerbaar te maken tegen de impact van de coronapandemie en mogelijke crises in de toekomst, is er een speciaal steunpakket ontwikkeld. De ondernemers die het hardst getroffen zijn, worden ondersteund. Naast een duidelijke impact van de crisis op de onderneming was ook het ondernemerschap doorslaggevend. De jongeren moesten aantonen dat ze zelf bezig waren om hun bedrijf aan te passen aan de nieuwe situatie. Afhankelijk van de noodzaak kregen de jongeren ondersteuning in kennis om het bedrijf overeind te houden in crisistijd, werden hygiënekits (watertappunt, zeep, etc.) beschikbaar gesteld of konden de ondernemers financiële ondersteuning krijgen.

Crisis biedt kansen

Een crisis biedt ook kansen. Job Booster Tsjaad werkte samen met lokale partnerorganisaties om jongeren uit te dagen met oplossingen en innovaties te komen om de samenleving meer aan te passen aan het ‘nieuwe normaal’. Zeven enthousiaste ondernemers werden geselecteerd voor ondersteuning bij het uitvoeren van hun businessplan. De ideeën variëren van een online platform om gezondheidsspecialisten te raadplegen tot de productie van desinfecterende handgel en van kwaliteitsrijst uit Tsjaad tot een tool voor digitale lessen.

‘Ik maakte slippers die ik verkocht op de lokale markt. Toen de coronacrisis kwam, daalde mijn omzet drastisch, omdat ik de slippers niet meer kon verkopen.’

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring