Veel gezinnen in Benin eten dagelijks rijst. Hoewel er in Benin rijst geteeld wordt, kiezen veel mensen voor geïmporteerde rijst. Waarom? De kwaliteit van die rijst is beter. Toch kreeg de Beninse rijstverwerker Zénabou Issa het voor elkaar om de prijs voor haar rijst te verhogen zonder dat de klanten klaagden. Ze vertelt hoe dat ging.
Tevreden klanten
‘De coöperatie waar ik lid van ben kreeg een training over de verschillende aspecten van de rijstverwerking. Daardoor ging de kwaliteit van mijn rijst omhoog, al kan ik die nog verder verbeteren. Mijn rijst wordt beter verkocht op de lokale markt en de klanten zijn tevreden over de kwaliteit. Dankzij de goede kwaliteit kon ik de prijs verhogen van 275 CFA (0,42 euro) naar 350 CFA (0,53 euro) en mijn klanten vonden dat geen probleem. Mijn inkomen is dus gestegen. Daardoor kan ik mijn gezin met vijf kinderen onderhouden. Een deel van de winst gebruik ik om te sparen.’
Naast technieken om rijst te verwerken volgde Zénabou ook een training bedrijfsmanagement. Die training bestond onder andere uit administratie en boekhouding, waardoor ze veel meer inzicht heeft in de inkomsten en uitgaven.
Woord en Daad ondersteunt in verschillende landen boeren zoals Zénabou met trainingen. Lees meer over deze projecten.