Het coronavirus is voor India een dubbele ramp. Naast de duizenden slachtoffers die het virus eist, lijden veel Indiërs onder de strenge maatregelen van de regering. De lockdown moet de verspreiding van het virus tegen gaan, maar betekent ook dat miljoenen werknemers thuis zitten. Vorig jaar vonden tientallen jongeren een baan via Job Booster. De lockdown raakt hen allemaal.
In een buitenwijk van Chennai werkt Shanthi (22) gewoon door. ‘De lockdown wordt strikt nageleefd,’ vertelt ze. ‘Voor mij is er weinig veranderd. Ik werk vanuit huis.’ In februari kreeg ze een baan bij een online uitgeverij. Doordat haar werk sowieso al veel online was, konden zij en haar collega’s eenvoudig vanuit huis werken. Toch is zij een uitzondering. Taxichauffeurs, verkopers, maaltijdbezorgers en fabrieksmedewerkers werden allemaal naar huis gestuurd en thuiswerken is voor die beroepen geen optie.
Vinisha (19) en Ranjith (19) kregen een baan bij Saravana Stores. Dit is een grote winkelketen in India, vergelijkbaar met de Bijenkorf in Nederland. De winkelketen is een goede werkgever en de contacten met Job Booster zijn warm. Ook deze drie jonge werknemers kwamen plotseling thuis te zitten toen de regering de lockdown afkondigde.
Verkopers zitten thuis
‘Er is een strikte lockdown, schoonmakers verspreiden desinfecterende middelen op straat en er is financiële hulp en basisproducten worden uitgedeeld,’ vertelt Vinisha over de maatregelen in Kumbakkonam. Vinisha werkt sinds januari 2020 op de sieradenafdeling één van de filialen van Saravan Stores. Haar collega Ranjith voegt nuchter toe: ‘Er zijn verschillende maatregelen genomen, maar wij zijn veilig. We moeten thuisblijven, dat is alles.’ Hij werkt sinds december als verkoper in de winkel. Ook hij kwam thuis te zitten toen de winkels hun deuren moesten sluiten. De jongeman is nuchter. ‘Ik pas me aan de nieuwe situatie aan. Ik zorg goed voor mijn eigen hygiëne en ik krijg nog salaris. Een deel daarvan spaar ik.’
De twee verkopers hebben geluk met een werkgever die de medewerkers waardeert. Ook tijdens de lockdown wordt het salaris doorbetaald. Vinisha spaart een deel van haar salaris voor de crisis die ze verwacht na de lockdown. Ook Ranjith en Abinaya nemen hun voorzorgsmaatregelen. ‘Ik geef minder uit en spaar meer om voor mijn familie te kunnen zorgen,’ vertelt Ranjith. ‘We moeten gelukkig zijn met wat we hebben, dan houden we het vol,’ vertelt Vinisha. Alle twee hopen ze snel weer aan het werk te kunnen in de winkel, al zal ook in India een ‘nieuw normaal’ uitgevonden moeten worden.
Ranjith (links) en Vinisha met haar collega op de sieradenafdeling van de winkel waar ze werken.
Thuis zonder salaris
Andere jongeren hebben minder geluk, zoals Leo Prahbu (21) en Pradeep Kumar (21). Pradeep werkte als maaltijdbezorger in Redhills, een buitenwijk van Chennai. Leo werkt in dezelfde stad als verkoper in een winkel. ‘De grootste verandering is dat we thuis moeten blijven,’ vertelt Pradeep. Die maatregel van de overheid heeft de grootste impact op zijn leven. In januari vond hij een baan als maaltijdbezorger, maar die baan sloot niet aan bij zijn ambitie. ‘Ik wilde een betere baan vinden,’ vertelt hij. Daarom besloot hij nog voor de lockdown werd ingesteld om zijn contract te beëindigen. De lockdown heeft grote gevolgen voor zijn inkomen. Omdat hij geen baan meer had, krijgt hij geen salaris en door de maatregelen kan hij niet solliciteren. ‘Ik maak me zorgen om de toekomst.’
Leo zit in een vergelijkbare situatie. Hij werkte als verkoper in een winkel, maar zit sinds de lockdown thuis. Ook hij krijgt geen salaris. ‘Ik verliet mijn baan voordat de lockdown werd ingesteld, omdat ik een betere baan wilde vinden,’ vertelt hij. Zonder spaargeld en inkomen probeert hij zijn uitgaven te beperken en op die manier de financiële uitdagingen het hoofd te bieden.
Hoe verschillend de situatie van de jongeren ook is, ze hopen allemaal dat ze snel weer aan het werk kunnen en een goed salaris kunnen verdienen. De Indiase regering heeft de afgelopen weken de maatregelen langzaam versoepeld. Na twee maanden werden de binnenlandse vluchten weer hervat en werknemers zijn verplicht om een corona-app te downloaden die de verspreiding van het virus monitort. Daarmee zoekt het land naar een ‘nieuw normaal’ en komt het gewone leven weer een beetje op gang. Bovenop de virusuitbraak trok er in het Hemelvaartsweekend een orkaan over India en Bangladesh. De storm richtte schade aan, maar ook groeit de angst dat het virus verder om zich heen zal grijpen in de periode na de orkaan. Job Booster past zich aan deze ontwikkelingen aan en wil jongeren ondersteunen om werk te vinden nu de economie weer langzaam op gang komt.