Op 31 oktober 2019 lanceerden Woord en Daad en Dutch Water Authorities een nieuw product: het Awash Basin Platform. Een interactieve kaart, die de mogelijkheid geeft door het stroomgebied van de Awash Rivier in Ethiopië te scrollen. Met de opening van de kaart begint een reis en komen veranderingen tot leven. Video’s, 360 graden beeld, verhalen en informatie brengen het gebied, de projecten die er uitgevoerd worden en de mensen die er wonen dichtbij.
De achtergrond
De 1250 kilometer lange Awash Rivier is een levensader voor miljoenen mensen en het stroomgebied wordt intensief gebruikt. Door de toenemende industrialisatie en intensieve landbouw is het stroomgebied van groot belang voor de economische groei van Ethiopië. Echter de laatste jaren neemt ook de vervuiling en de druk op de watervoorraad toe. Mensen worden getroffen door zowel overstromingen als droogtes. Dit zorgt voor verliezen en oplopende spanningen voor de mensen van de Awash Rivier.
Verschillende projecten in het Awash River Basin zetten zich in voor verbeterd waterbeheer, verbeterde waterkwaliteit en verbeterde watertoegang in het stroomgebied. Twee van deze projecten zijn het WaterPricing project van Woord en Daad en het Blue Deal project van Dutch Water Authorities. Hier zijn meerdere actoren bij betrokken zoals de Ethiopische overheid, bedrijven en waterschappen. Het uiteindelijke doel van deze projecten is dat de inwoners van het Awash River Basin weer profiteren van het aanwezige water en dat het ecosysteem van de rivier herstelt.
Een unieke samenwerking
Uit de samenwerking tussen Woord en Daad en Dutch Water Authorities werd het idee geboren om het werk langs de Awash Rivier samen te brengen op een interactieve kaart. In samenwerking met de projectteams in Ethiopië en fotograaf Jilke Tanis worden vanuit de projecten materialen verzameld die de voortgang, de schaal en de impact van de projecten laat zien. Hiervoor wordt samengewerkt door collega’s van zowel communicatie als monitoring en evaluatie. Technische indicatoren worden visueel gemaakt, mensen worden voor lange tijd gevolgd en foto’s vertellen hun eigen verhaal. Hoewel het platform nu nog in twee talen beschikbaar is zal dit eind 2019 uitgebreid worden met het Amharic en Oromiva, de talen die gesproken worden in het projectgebied. Zo kan het platform ook in Ethiopië dienen als informatiebron over het werk langs de rivier.