20 kilo rijstzaad, netjes in rijen gezaaid met 25 centimeter tussen de zaden. De akker (0,25 hectare) van Baké Orou Mongo ziet er strak uit. ‘Aan het begin van het zaaiseizoen vond ik deze techniek te ingewikkeld. Dat is waar, maar de oogst die ik binnenhaalde stimuleert me om hier mee door te gaan,’ vertelt de 36-jarige boerin uit Benin.
Veel zaaien, weinig oogsten
Voordat ze een training kreeg over deze teelttechniek gebruikte Baké 50 kilo zaad om haar akker te zaaien. De opbrengst was laag, zo’n 6 balen van 85 kilo rijst. Baké is één van de rijstboerinnen in Benin die binnen het Fair Rice project een training kregen. In de training werd onder andere de voordelen van zaaien in rijen uitgelegd.
Scepsis wordt enthousiasme
Baké was sceptisch, maar probeerde het toch. ‘Ik oogstte 13 balen van 85 kilo rijst van mijn akker,’ vertelt ze trots. ‘Als het me lukt om het onkruid beter te bestrijden en de watervoorziening te verbeteren, weet ik zeker dat de oogst nog groter kan zijn.’
De oogst is niet alleen voor eigen consumptie, een deel verkoopt Baké. Binnen het project worden de rijstboerinnen in contact gebracht met verwerkers van de rijst. Deze verwerkers bieden een betere en stabiele prijs voor de rijst.