Business Meeting BIJgepraat: BIJpraten, BIJleren, BIJvragen
Mais of bonen brengt te weinig op, daar kun je niet van leven. Voor honing krijg je een goede prijs in Oeganda, dus dat is een veel betere optie. Immaculate Akullo, onderneemster en imker uit Oeganda was stellig. ‘Ik wil anderen inspireren om bijenhouden als een onderneming te zien.’ Ook over haar ambitie is ze duidelijk: honing exporteren naar Europa. De Business Meeting 2019 stond in het teken van de bijen, een klein insect met een grote impact op de levens van duizenden Oegandezen.
De traditionele manier van bijenhouden, in een holle boomstam, levert een slechte kwaliteit honing op. Een gemiste kans, want voor een goede kwaliteit honing wordt diep in de buidel getast. Woord en Daad werkt samen met lokale partners om de honingsector in Oeganda op te bouwen. Door imkers te trainen in nieuwe technieken, kunnen ze een goede kwaliteit honing oogsten. Tegelijkertijd werken we aan de afzetkanalen voor de honing via groothandels en verwerkers.
‘Geen compromis op kwaliteit’
Akullo is één van de imkers, maar ze is ook onderneemster. Ze koopt met haar bedrijf Archways honing op bij imkers in de regio, waarna ze die honing verkoopt in haar eigen winkel of aan hotels en supermarkten in de stad. Om de kwaliteit van de honing te garanderen geeft ze trainingen aan de imkers. ‘Ik sluit geen compromis op kwaliteit,’ stelt ze. De impact van de bijen is veel groter. Ook voor de biodiversiteit zijn de bijen een belangrijke schakel. Tegelijkertijd is bijenhouden een relatief eenvoudig beroep en vraagt het opzetten van een bijenhouderij een relatief kleine investering. Daardoor is dit beroep ook aantrekkelijk voor vrouwen en jongeren.
Eerlijke prijs
Kees Verrips, directeur-eigenaar van Imkerij de Werkbij, reageerde op de oproep van Akullo. Hij is geinteresseerd in de Oegandese honing van Archways, maar: ‘Zijn jullie bereidt om daar een eerlijke prijs voor te betalen?’ vraagt hij het publiek. Vanuit bijvoorbeeld China en Brazilië is veel goedkope honing beschikbaar, daar moet de Oegandese honing mee concurreren.
Ook onderstreept de Nederlandse imker het belang van bijen voor de voedselvoorziening en het belang van voldoende bloemen. De bijen zijn afhankelijk van de bloemen om nectar te verzamelen, wat uiteindelijk honing oplevert. Hoe minder bloemen, hoe minder bijen. De bezoekers van de Business Meeting konden gelijk zelf aan de slag om hun tuinen bijvriendelijk te maken. Bij de uitgang werden zakjes met ‘bee friendly’ bloemenzaden uitgedeeld.
De bijeenkomst werd afgesloten met een interactieve quiz waar de bezoekers hun bijenkennis konden testen. Gelukkig waren er twee imkers om de juiste antwoorden toe te lichten. Na afloop van de presentaties was er ruim de tijd om te netwerken en bij te praten met andere ondernemers.