Coronacrisis in: Benin

Benin

16.946

mensen zijn besmet met het coronavirus

11,2 miljoen

mensen wonen in Benin

49,6%

van de bevolking leeft in armoede

163

positie op de Human Development Index

bron: United Nations Development Programme

Steun ons via een Tikkie
Of doe een gift via het donatieformulier
/ IMPACT VAN DE CORONACRISIS IN DIT LAND

Het aantal coronabesmettingen in Benin is met 3.073 gevallen niet eens zo heel hoog. Toch zijn de gevolgen enorm: Hoe zorg je dat je goed bent beschermd, wanneer mondkapjes en zeep niet meer verkrijgbaar zijn? De inwoners zijn creatief: ze maken nu zelf mondkapjes die je kunt wassen en zo meerdere malen kunt gebruiken. Maar dit is ook gevaarlijk, want niemand weet of deze mondkapjes voldoende bescherming bieden.

Ruim 250.000 inwoners getest
Sinds oktober is de testcapaciteit in Benin fors opgeschaald: inmiddels zijn er ruim 250.000 tests afgenomen. Lange tijd konden inwoners zich alleen in de hoofdstad Porto-Novo laten testen, maar nu heeft elk departement een eigen laboratorium. Benin staat hiermee in de top 12 van Afrikaanse landen die meer dan 10 tests per 10.000 inwoners per week uitvoeren.

Juist nu is het belangrijk om de meest kwetsbare inwoners uit onze projecten te blijven steunen. Ze wonen dicht op elkaar in kleine huisjes en leven overdag op straat. Isolatie is vrijwel onmogelijk. Onze partnerorganisatie houden de inwoners daarom goed in de gaten en verspreiden de benodigde hygiënematerialen.

Geen afzetmarkt voor ondernemers
Veel ondernemers en arbeiders zien hun inkomsten dalen. Vanwege de coronapandemie blijven handelaren uit buurtlanden zoals Nigeria weg, waardoor de prijs voor bijvoorbeeld gewassen daalt. Dit merkt ook Abdoulaye (36) die binnen ons project Familles Fortes is opgeleid tot kweker. Hij vertelt: ‘Er waren geen afnemers voor de 1.700 planten die ik had gekweekt. Ik moet leren om ondernemend en veerkrachtig te zijn.’

Naar school in coronatijd?
Door de uitbraak van het coronavirus waren de scholen in Benin tot september gesloten. De leraren bezochten de sponsorkinderen thuis om het lesmateriaal te geven. Zo konden de kinderen toch blijven leren!

Thuisonderwijs was een uitdaging, zeker wanneer ouders niet kunnen lezen of schrijven. Soms was er wel een oudere broer of zus die hielp met het lezen, schrijven of maken van opdrachten, maar dat gold niet voor elk gezin. Gelukkig werden er tijdens de lockdown ook studiegroepjes georganiseerd op school. In elk groepje van zo’n 15 kinderen werd de lesstof goed uitgelegd. Op deze manier bleven de kinderen gemotiveerd en kregen zo persoonlijke aandacht. Inmiddels kunnen de kinderen weer naar school!

/ SPONSOR EEN KIND UIT DIT LAND *

*) worden er geen kinderen getoond? Dan zijn er op dit moment geen kinderen in dit land die een sponsorouder zoeken.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring