Coronacrisis in: Ethiopië

Ethiopië

314.984

aantal coronabesmettingen in Ethiopië

109 miljoen

mensen wonen in Ethiopië

26,7%

van de bevolking leeft in armoede

173

positie op de Human Development Index

bron: United Nations Development Programme, Johns Hopkins University (op basis van WHO, CDC, ECDC, NHC en DXY

Steun ons via een Tikkie
Of doe een gift via het donatieformulier
/ IMPACT VAN DE CORONACRISIS IN DIT LAND

In Ethiopië werkt Woord en Daad op veel verschillende gebieden met een breed scala aan partners aan water-, noodhulp-, agri- en werk en opleiding-projecten. De regering nam direct na de corona-uitbraak in maart 2020 maatregelen om verspreiding te voorkomen. Scholen werden gesloten, het dragen van mondkapjes verplicht en er werd een grootschalige campagne opgezet om alle Ethiopiërs te informeren over Covid-19, de symptomen en het belang van goede hygiëne. Ook werd er geïnvesteerd in testcapaciteit. Tussen maart en eind november werden ruim 1,6 miljoen coronatests afgenomen. Ondanks die maatregelen loopt het aantal besmettingen op. In Ethiopië gelden strenge quarantaine maatregelen, maar de regering in Addis Abeba stelt geen lockdown in. De impact van een volledige lockdown zal heviger zijn dan de impact van het virus.

Sprinkhanenplaag en militair conflict

De coronacrisis blijft actueel, ook in Ethiopië. Toch zijn er sinds de uitbraak van de pandemie andere ingrijpende gebeurtenissen die de aandacht opeisen. Sinds de zomer van 2020 worden verschillende regio’s getroffen door een sprinkhanenplaag. De enorme groepen insecten vreten in korte tijd de velden van de boeren kaal. Boeren proberen de sprinkhanen te verjagen, maar dat is vaak vergeefse moeite.

In november 2020 brak er een militair conflict uit tussen de nationale regering en de regionale regering in Tigray, Noord-Ethiopië. De burgeroorlog eiste al honderden slachtoffers en duizenden Ethiopiërs zijn op de vlucht geslagen, onder andere naar Soedan. Samen met ZOA startten we een noodhulpproject om de Ethiopische vluchtelingen in Soedan en ontheemden in de regio Tigray te ondersteunen.

Impact op onze projecten

Woord en Daad heeft meerdere projecten in Ethiopië. Samen met onze partners blijven we, binnen de mogelijkheden die er zijn, werken aan duurzame verandering. Ook onze projecten worden geraakt. Het basis- en vakonderwijs is nog altijd gesloten. We bieden online lessen aan, maar bijvoorbeed voor praktijklessen is dat een uitdaging. In Senbatu Shalla blijven we werken aan schoon drinkwater, maar ondersteunden we de mensen ook met mondkapjes en handgel. In Tigray werken we aan een duurzame watervoorziening. Corona had al impact op dat werk, maar de spinkhanenplaag en de burgeroorlog maken de situatie extra uitdagend.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring