De Filipijnen worden vaak getroffen door tyfoons en andere stormen. Na verschillende verwoestende tyfoons de afgelopen jaren zijn de mensen op de Filipijnen bezig hun leven weer op te pakken. Samen met partnerorganisatie AMG werkt Woord en Daad op de Filippijnen aan onderwijs, opvang voor kwetsbare en seksueel uitgebuite kinderen, vakonderwijs en arbeidsbemiddeling én agrarische ontwikkeling.
De coronacrisis bemoeilijkt het werk op de Filipijnen. In het voorjaar is er lange tijd een strenge lockdown geweest. Tijdens deze lockdown was er een toename te zien in online misbruik maar was hulpverlening moeilijk. Inmiddels zijn de scholen weer open en is een deel van het normale leven hervat.
Lockdowns
“Als maatregel om de verspreiding van COVID-19 in de Filippijnen te beperken, werden in talrijke delen van het land lockdowns opgelegd, die door de regering officieel als ‘gemeenschapsquarantaines’ werden gekenmerkt. De ‘Enhanced community quarantine’ (ECQ) is de strengste van dergelijke maatregelen.” vertelt Hans C. Chua, directeur van Right Jobs Philippines, partner van Woord en Daad op de Filipijnen.
Scholen weer open
Momenteel geldt in de meeste gebieden een ‘General community quarantine’ (GCQ); een pakket maatregelen die over het algemeen minder streng zijn dan die van de ECQ. De versoepelingen worden langzaam doorgevoerd.
Sinds oktober konden alle scholen hun deuren weer openen. Daarnaast mag het openbaar vervoer weer gebruikt worden (zij het met beperkte capaciteit), mag een deel van winkels en marktkramen weer open en mag een deel van de bedrijven weer 50% (met uitbreiding tot 100%) van hun capaciteit bezetten.
Vaccin
“Ook hier kijkt de overheid naar een vaccin” geeft Hans aan. “De president heeft gezegd dat het opheffen van quarantaineprotocollen afhangt van de beschikbaarheid van vaccins. Momenteel is het vooruitzicht dat halverwege het jaar 2021 vaccins beschikbaar komen.”
Werkgelegenheid
Dat de scholen weer open zijn en een deel van het normale leven hervat kon worden, is goed nieuws voor ons werk op de Filipijnen. Tegelijk zijn er zorgen om de werkgelegenheid. Hans: “Miljoenen mensen zijn door de coronacrisis hun baan verloren. Tegelijk zien we dat bedrijven nieuwe mensen blijven werven. Dat biedt perspectief.”
Online misbruik
Hector Arana (AMG Filipijnen) vertelt: ‘Tijdens de lockdown zagen we online misbruik stijgen. In het voorjaar werden zeven broers en zussen bevrijd. Zij zouden allemaal bij ons opgevangen worden, maar door de pandemie liep de bouw van het jongenshuis vertraging op.’ vertelt Hector Arana, van onze partner AMG Filipijnen.
Vanwege strenge wetgeving is het niet toegestaan om jongens en meisjes ouder dan 12 jaar onder hetzelfde dak op te vangen. ‘We konden de zeven kinderen dus helaas geen onderdak bieden.’
Gelukkig ging de bouw van het jongenshuis wel door. Inmiddels is het huis af en kunnen ook jongens opgevangen worden.
We zijn dankbaar dat ons werk in de Filipijnen door kan gaan, ook al zorgt de coronacrisis nog steeds voor veel uitdaging.
Bid u mee om zegen op ons werk?
Noodfonds
Aanpassingen in ons werk proberen we binnen bestaande budgetten te doen. Maar dat lukt niet altijd. Daarom vragen we uw steun aan ons noodfonds voor de impact van corona. Zodat ons werk door kan gaan.
Doet u mee?
Hartelijk dank!