Coronacrisis in: Haïti

Haïti

20.977

mensen zijn besmet met het coronavirus

10,9 miljoen

mensen wonen in Haïti

58,5%

van de bevolking leeft in armoede

169

positie op de Human Development Index

bron: United Nations Development Programme

Steun ons via een Tikkie
Of doe een gift via het donatieformulier
/ IMPACT VAN DE CORONACRISIS IN DIT LAND

Ook het kwetsbare Haïti – een van de armste landen ter wereld – is de afgelopen maanden hard geraakt door het coronavirus. In Haïti is niet alleen de coronapandemie is een dreiging; ook politieke onrust en burgers die in opstand komen zorgen voor onzekerheid. De overheid heeft al vroeg strenge maatregelen genomen: de scholen en het openbare leven werden stilgelegd. Vooral in de eerste maanden was de angst onder de Haïtianen groot: ‘We maken ons zorgen, want als meer mensen het virus krijgen zullen de ziekenhuizen het niet aankunnen. We hebben geen zorgsysteem wat hier goed op kan reageren,’ zo vertelt Dominee Sainvilus Point Du Jour. ‘De enige rust, hoop en vrede die we hebben, is in Jezus Christus alleen.’

In oktober eindigde in Haïti het schooljaar 2019-2020. Het was een schooljaar dat anders liep dan verwacht. Leerkrachten schakelden over op thuisonderwijs, maar inmiddels zijn de scholen weer open. De lockdown had grote impact op de gezinnen. Veel ouders van leerlingen zijn nooit naar school geweest; zij zijn dagloners en verloren tijdens de lockdown hun baan. Deze gezinnen hadden nauwelijks geld om voedsel te kopen, maar gelukkig ontvingen zij vanuit het sponsorprogramma voedselpakketten. Zo konden zij ondanks de grote zorgen toch voorzien in hun levensbehoeften.

Extra kwetsbaar

Naast het werk wat er in Haïti op de scholen gebeurt, is Woord en Daad samen met de organisatie Restavek Freedom actief om kindslavernij in Haïti te stoppen. Ondanks de uitdagingen in het land bleven social workers wekelijks in contact met elk kind om te vragen hoe het gaat én om lesmateriaal uit te delen zodat de kinderen geen grote leerachterstand opliepen. De kinderen mochten de social worker altijd bellen als ze zich onveilig voelen of willen praten. Daarnaast legden de social workers de corona richtlijnen uit en deden ze voor hoe je je handen moet wassen.

Met uw bijdrage kunnen we deze kinderen blijven bereiken. Doet u mee?

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring