Coronacrisis in: Tsjaad

Tsjaad

4.996

aantal coronabesmettingen in Tsjaad

16 miljoen

mensen wonen in Tsjaad

186

positie op de Human Development Index

bron: United Nations Development Programme, Johns Hopkins University (op basis van WHO, CDC, ECDC, NHC en DXY

Steun ons via een Tikkie
Of doe een gift via het donatieformulier
/ IMPACT VAN DE CORONACRISIS IN DIT LAND

In Tsjaad is Woord en Daad met verschillende partners actief om kinderen onderwijs te geven en voor en met jongeren te werken aan werk en opleiding. Eerder dit jaar golden er vergaande maatregelen om te voorkomen dat het virus zich verspreidde. In het land zijn nu, december 2020, nog altijd weinig besmettingen bekend en de meeste maatregelen zijn opgeheven.

Werk en opleiding

Cees Oosterhuis, projectleider van Job Booster in Tsjaad: ‘Intussen gaat het leven in Tsjaad weer min of meer zijn gewone gang. Er gelden alleen nog regels op het gebied van social distancing, zoals anderhalve meter afstand houden en mondkapjes dragen, en die worden goed nageleefd. Mensen mogen bijvoorbeeld wel naar hun werk, ze mogen reizen binnen het land en kunnen bij elkaar op bezoek.’ In het voorjaar van 2020 werd me de ondernemers in het Job Booster-project gekeken hoe zij met aanpassingen hun bedrijfsmatige activiteiten toch door konden laten gaan. Kledingmakers gingen bijvoorbeeld aan de slag met het maken van mondkapjes. Hoe gaat het nu met hen? Cees: ‘Ondernemers zijn ook gewoon weer aan het werk. Recent werd een grote ondernemersbeurs gehouden, uiteraard met inachtneming van de regels, waar ‘onze’ Job Booster-ondernemers zich konden presenteren. Velen van hen hebben daar nieuwe contracten kunnen afsluiten en hun producten kunnen verkopen. Mooi nieuws is ook dat we op het moment bezig zijn met het selecteren van een nieuwe groep jongeren die we gaan coachen in het ondernemerschap.’

Onderwijs

In Tsjaad hebben we een sponsorprogramma bij partnerorganisatie FDB, waar kinderen uit de armste families onderwijs volgen en de meest kwetsbaren worden opgevangen in het opvanghuis van FDB. Tijdens de lockdown in het voorjaar mochten kinderen de straat niet op. Directeur Sephora zei daar toen over: ‘Dat geeft ons meer tijd om te bidden!’ Sinds oktober, het nieuwe schooljaar, zijn de scholen weer open en wordt het onderwijs zoals gewoonlijk gegeven.

Hoewel de gezondheidssituatie meegevallen lijkt te zijn in Tsjaad, ervaren veel families en hun kinderen grote economische gevolgen van de lockdown. Velen verloren hun inkomsten en moesten moeite doen om aan voedsel te komen met de stijgende prijzen. Daaroverheen kwam een heftig regenseizoen waardoor sommige families hun huizen kwijtraakten. Dit dreigt hen verder in de armoede te duwen. FDB werkt er nu aan om families en hun kinderen van de basisbehoeften te voorzien en hen te helpen hun bestaan weer op te bouwen. Dit maakt hen weerbaar en zo kunnen zij uiteindelijk zelf beter voor hun gezin zorgen.

Terrorisme

Wanneer Tsjaad in het nieuws komt, is dat nieuws vaak gelinkt aan terrorisme. Dit probleem speelt alleen in de noordelijkste gebieden van het land. De projecten van Woord en Daad worden uitgevoerd met name in de hoofdstad en het Zuiden van het land.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring