Projectupdate noodhulp Haïti | juli 2022

Haïti, 14 augustus 2021. Een aardbeving met een kracht van 7,2 treft het noordoosten van Les Cayes. Er vallen meer dan 2500 doden en meer dan 130.000 huizen en gebouwen zijn verwoest.

Partneroganisatie Restavek Freedom (hierna: RF) komt direct in actie. Als eerste wordt brandstof gekocht en opgeslagen. Door dit groot in te kopen, was er genoeg brandstof beschikbaar om alle voedsel- en hygiënekits op de plaats van bestemming te krijgen.

Medewerkers van RF kochten lokaal voedsel en hygiënemateriaal en stelden daarvan pakketten samen om uit te delen. Ondertussen was het team in afwachting van een container uit Cincinnati met extra gekochte en gedoneerde materialen, zoals voedsel, kleding en materiaal voor het repareren van huizen.

Omdat de voorraad dekzeilen in Haïti snel opraakte, importeerde RF dekzeilen van een Amerikaanse leverancier. Zo werd een evenwicht gevonden tussen het steunen van de lokale economie en het niet opdrijven van lokale prijzen.

Dekzeilen

De teams van RF hebben huizen gerepareerd met behulp van dekzeilen en betonmaterialen, en hebben ten minste tien huizen in de buurt van Les Cayes en nog eens tien huizen in de buurt van Port Salut verstevigd.

Met financiële steun van Woord en Daad konden op verschillende plekken dekzeilen uitgedeeld worden. RF kocht zelf nog eens 996 dekzeilen en vloog ze naar Haïti. In totaal zijn 1236 dekzeilen als volgt gebruikt:

66

dekzeilen zijn aan andere lokale organisaties uitgedeeld

487

dekzeilen zijn uitgedeeld aan getroffen gezinnen in Port Salut en omliggende gebieden

210

dekzeilen zijn uitgedeeld aan getroffen gezinnen in de buurt van Les Cayes en de omliggende gebieden

20

dekzeilen zijn uitgedeeld aan getroffen gezinnen in de buurt van Les Anglais en de omliggende gebieden

51

dekzeilen zijn door het bouwteam van RF gebruikt om meer dan 20 huizen te repareren

“Het is een aardbeving”

Marie (16) was thuis toen de aardbeving plaatsvond. Haar broers en zussen waren ook thuis, maar haar moeder was ergens anders toen het huis begon te beven. Door het hevige schudden konden ze het huis niet verlaten. Het stortte om hen heen in.

Marie maakte zich zorgen om haar moeder en mensen riepen: “Het is een aardbeving!” Gelukkig raakte geen enkel familielid van Marie ernstig gewond of kwam om het leven, maar zelf is ze volledig getraumatiseerd door deze gebeurtenis.

Nu woont ze met haar moeder en haar broers en zussen in een provisorische tent onder de resten van het dak van het huis. Hoewel het huis bijna volledig verwoest is, blijven ze onder het dak wonen omdat ze geen andere plaats hebben om naartoe te gaan.

Sinds de dag van de aardbeving komen kinderbeschermers regelmatig bij Marie langs om haar advies en psychologische begeleiding te geven.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring