Projectupdate Restaveks Haïti | december 2021

Claudine herinnert zich haar eerste ontmoeting met Jasmithe, een medewerker van Restavek Freedom, nog goed. ‘Ik was vastberaden om mijn verleden en alle slechte dingen die gebeurden om te draaien naar iets positiefs. Ik wilde graag goed mijn best doen op school.’ Door de hulp van Restavek Freedom lukte dat. ‘Naar school kunnen gaan, geeft me het gevoel dat ik een mens ben zoals iedereen. Ik kan nu dromen over mijn toekomst. Vroeger had ik geen uniform en rugzak om te dragen, maar nu wel. Dat geeft me een trots gevoel.’

Het verhaal van Claudine laat zien dat het werk voor de kinderen in Haïti van grote betekenis kan zijn. Ook na de aardbeving op 14 augustus  sloegen de medewerkers van Restavek Freedom hun handen in één om de getroffen gezinnen te helpen. In deze rapportage leest u het laatste nieuws over dit onderwijsprogramma.

Aardbeving zorgt voor veel schade

‘We zijn zo dankbaar dat al onze medewerkers in Haïti veilig zijn’, stuurde onze partnerorganisatie Restavek Freedom vlak na de aardbeving op 14 augustus 2021. ‘De bezorgdheid, steun en gebed geven ons moed en vastberadenheid om hulp te verlenen.’

Het kantoor van Restavek Freedom in Les Anglais heeft de aardbeving niet goed doorstaan en ook op het kantoor in Les Cayes was er schade. Maar er was ook positief nieuws. ‘Dankzij een geweldig team van goede aannemers is ons Learning Center  in Port Salut onbeschadigd. Deze ruimte gebruiken we nu als uitvalsbasis voor de hulpverlening. We zijn zodra het veilig was op pad gegaan om de kinderen te lokaliseren en te kijken hoe hun situatie is,’ aldus Restavek Freedom-directeur Amy Nemeth.

Een grote zorg was dat arme families in de bergen, die heftig zijn getroffen, hun kinderen zouden wegsturen naar de stad om geld te verdienen als kindslaaf, met alle traumatische gevolgen van dien. We zijn dankbaar dat dit nu, 4 maanden later, lijkt mee te vallen. Medewerkers van Restavek Freedom bezoeken de berggebieden om dit te ontmoedigen. Op de video ziet u hoe Restavek Freedom in actie komt en noodpakketten uitdeelt aan de getroffen gezinnen.

Start van het nieuwe schooljaar

Op maandag 4 oktober gingen de scholen in Haïti weer open. Na maandenlange sluiting door corona, maar ook door politieke onrust en de aardbeving, keek iedereen erg uit naar dit moment. De kinderen in de buurt kwamen in groepen naar school om hun uniform op te halen. De kinderen die verder weg woonden, in het berggebied, kregen hun uniform thuis uitgedeeld door de Child Advocates. Zij zien er op toe dat alle kinderen ook de benodigde boeken, schoolmaterialen en financiële middelen hebben.

Begeleiding voor de ouders

De hoge cijfers van uitbuiting, misbruik en geweld in Haïti hebben verschillende grondoorzaken. Samen met onze partnerorganisatie willen we die oorzaken aanpakken, daarom bieden we ook veel begeleiding aan ouders. We zien bijvoorbeeld dat gezinnen groeien, terwijl de ouders niet de financiële middelen hebben om hun kinderen de nodige basisvoorzieningen te bieden. Ouders krijgen daarom trainingen om werk te vinden en een inkomen te verdienen. Daarnaast volgen ouders Engelse lessen en leren ze omgaan met technologie. Onlangs nog schreef een politieagent zich in voor deze trainingen, zodat hij zijn werk beter kan doen en meer kinderen die als huisslaaf werken kan signaleren. Zo werken we stap voor stap een een samenleving waarin ieder kind een waardig bestaan kan leiden!

Justice Training voor kerkleiders
Lokale kerken spelen een belangrijke rol bij het signaleren en voorkomen van kinderuitbuiting in Haïti. Tijdens twaalf trainingssessies leerden zijn over de rechten die ieder kind heeft, hoe de kerken kunnen bijdragen aan het beschermen van kinderen en hoe ze hierin vanuit het geloof mogen dienen. Deze training is erg belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat kerkleiders nauwelijks praten over kindslavernij, terwijl de kinderen in restavek lijden onder de situatie waarin ze leven. Tijdens de Justice Training gaan we het gesprek aan met kerkleiders en omwonenden, waardoor er een dialoog ontstaan. Het effect is enorm: de mensen gaan nu zelf actief op zoek naar kindslaven en melden hen aan voor het programma van Restavek Freedom. Daarnaast geven de getrainde kerkleiders ook zelf weer trainingen, waardoor de kennis zich als een olievlek verspreidt. Zo brengt de gemeenschap gezamenlijk verandering teweeg!

Opening van nieuwe kantoren

Na de moord op president Moïse op 7 juli 2021 nam de onrust in Haïti toe. Tel daar de maatregelen rondom corona en de aardbeving bij op, en je kunt je voorstellen dat het niet makkelijk is om te reizen. Restavek Freedom is dankbaar dat ze in het afgelopen jaar nieuwe lokale kantoren konden openen, want zo kunnen ze meer kinderen bereiken. In Central Plateau, ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince, werden op drie plekken kantoren geopend en ook in Les Anglais is een nieuw kantoor. De lokale medewerkers zijn druk bezig met het werven en trainen van nieuwe Child Advocates, kinderen toegang geven tot lokale scholen, en de omgeving bewust maken van de gevaren van kindslavernij.

Hartelijk dank voor uw steun!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring