Projectupdate Restaveks Haïti | juli 2022

Emmanuella, een Child Advocate van onze partnerorganisatie Restavek Freedom, ontmoette de 8-jarige Judeley* voor het eerst op het zomerkamp in Haïti. De jongen speelde mee met alle spelletjes, maar toch leek hij verdrietig. Emmanuella vertelt: ‘Judeley was verlegen en stil, daarom probeerde ik hem aandacht te geven. Zodra ik begon te praten over mijn familie en mijn broers en zussen, veranderde zijn gezichtsuitdrukking. Ik kon merken dat er iets mis was met zijn familie. Ik zei dat hij mij kon vertrouwen, en dat deed hij.’

Judeley vertelde dat zijn broer Henry en zus Lineda ver weg woonden, in de hoofdstad Port-au-Prince. Ze woonden bij mensen die hen niet goed behandelden. Dankzij de inspanningen van Restavek Freedom zijn Judeley en zijn moeder inmiddels herenigd met Henry en Lineda. Het is zomaar één van de verhalen uit het Restaveks project. In deze rapportage leest u het laatste nieuws over dit project in Haïti.

Resultaten 2021

1840

restaveks werden ondersteund door 35 Child Advocates

336

kinderen kregen extra onderwijs, waardoor uiteindelijk 83% overging naar de volgende klas

3800

voedselpakketen werden na de aardbeving uitgedeeld. Daarnaast werden 900 hygiënepakketten uitgedeeld.

650

personen met een restavek in huis bezochten bijeenkomsten en leerden over de schadelijke gevolgen van kindslavernij en hoe ze de kinderen goed kunnen verzorgen

‘Soms breekt het vuurgevecht uit als de kinderen op school zijn. Child Advocates helpen dan de docent en houden de kinderen rustig. Zo blijft iedereen veilig.’

2021 was een uitdagend jaar, maar toch blijft er licht schijnen

‘Het afgelopen jaar was één van de meest uitdagende jaren in Haïti sinds 1990! De moord op president Moïse, bendegeweld, ontvoeringen, een aardbeving en stortregens hebben bijna iedereen in Haïti moedeloos gemaakt en soms zelfs getraumatiseerd.’ Zo begint Joan Conn (uitvoerend directeur Restavek Freedom) haar bericht aan ons. Maar haar bericht gaat verder. Ze schrijft: ‘En toch blijft er licht schijnen door het werk van onze medewerkers.’

Een voorbeeld is het verhaal van Sena. Ze woont in een gastgezin en werkt daar als huishoudelijk hulp. De aardbeving op 14 augustus was voor haar een traumatische gebeurtenis. Het huis stortte in, de dochter van het gezin overleed en Sena rende weg. Maar daar was Rosenette, de Child Advocate van Restavek. Ze gingen in gesprek en stap voor stap kon Sena alles verwerken en haar leven weer oppakken.

We zijn dankbaar dat Restavek Freedom na de aardbeving noodhulp kon geven in de moeilijk bereikbare dorpen!

Afgestudeerd!

In 2021 ontvingen 21 jongeren hun diploma na 13 jaar onderwijs. Een knappe prestatie, want in Haïti haalt slecht 1-2% van alle kinderen dit diploma dat wordt uitgereikt na een staatsexamen. Er was dan ook nog een groep van 21 jongeren die wel slaagden voor het examen van hun school, maar niet voor het examen van de overheid. Een deel van hen gaat het staatsexamen volgend jaar nog eens proberen, de anderen gaan op zoek naar een baan.

Resultaten 2021

1100

mensen en families profiteerden van de Learning Center lessen en het uitdelen van fruitbomen. Dit verhoogde hun inkomen en voorkomt dat kinderen als restavek moeten gaan werken.

20

Justice Trainingen werden gegeven aan in totaal 863 mensen

1276

kinderen gingen op zomerkamp en leerden veel over hun gezondheid

‘Het is fijn dat ik weer bij mijn biologische moeder woon. Thuis voel ik me veilig, mijn moeder beschermt me en het gaat beter op school.’

Op zomerkamp

In de zomer ging een grote groep kinderen één week op zomerkamp. Tijdens deze week leerden de kinderen in het Restaveks programma elkaar beter kennen. Naast allerlei leuke spellen en activiteiten werd er ook  onderwijs gegeven om de leerachterstand die door de schoolsluitingen zijn ontstaan in te halen. In Haïti zien we regelmatig dat meisjes stoppen met onderwijs omdat ze in verwachting raken. Tijdens het zomerkamp gingen de leiders daarom ook met de oudere meisjes in gesprek over de gevolgen van tienerzwangerschappen.

Justice Training: samen sterk

In 2021 volgden 863 mensen een Justice Training in hun lokale kerk. Door de informatie die over kindslavernij werd gedeeld zijn bepaalde denkpatronen doorbroken. Sommige mensen kwamen zelfs direct in actie en grepen nog voordat ze hun training hadden afgerond in. Ze gingen langs verschillende gezinnen die een restavek in huis hebben en legden de gastouders uit wat er in de wet staat over de rechten van kinderen. Daarnaast ondersteunden ze de kinderen door een luisterend oor te bieden. Restavek Freedom kreeg via de getrainde mensen verschillende meldingen van huisslavernij en kon zo ingrijpen en de kinderen weer naar hun biologische ouders brengen.

De mensen die de Justice Training hebben gevolgd staan samen sterk. Ze kijken niet meer weg, maar durven zich nu uit te spreken over onrecht. De groep houdt elkaar scherp om steeds weer in actie te komen als ze huisslavernij tegen komen.

In gesprek met (gast)ouders
Tijdens bijeenkomsten leerden ouders die een kind in huis hebben genomen voor het doen van huishoudelijke taken hoe ze goed kunnen zorgen voor dit kind. We zien dat in veel gezinnen geweld plaats vindt, maar wij willen de ouders leren dat er andere, liefdevollere manieren zijn om een kind op te voeden. Het is mooi om te zien dat ouders echt gemotiveerd zijn om hun gedrag te veranderen en beter voor de restaveks willen zorgen.

Aba restavek = stop kindslavernij

Om kindslavernij uiteindelijk helemaal een halt toe te roepen is het belangrijk dat de nationale overheid in Haïti haar regels aanscherpt. Er zouden in 2021 verkiezingen plaats vinden, maar die werden uitgesteld. Momenteel is er dus geen stabiele regering, en dat maakt doordringen tot overheid een grote uitdaging. We zijn dankbaar dat we op lokaal niveau wel veel aan bewustwording kunnen doen. Zo werken we bij de grens met de Dominicaanse Republiek samen met de lokale politie om te voorkomen dat kinderen naar het buitenland worden verhandeld. Tijdens een bijeenkomst leerden de inwoners ook de lokale politie inschakelen wanneer ze een vermoeden hebben dat kinderen niet goed worden behandeld.

Hartelijk dank voor uw steun!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring