Rapportage 2021 | Christelijk onderwijs in Colombia

‘Het was nooit mijn plan om docent te worden. Ik vond het leuk om mensen te helpen en bij te dragen aan hun ontwikkeling, daarom ging ik Pedagogiek studeren. Toch kwam er een baan als docent natuurkunde op mijn pad,’ aldus Walter (24) uit Colombia. Hij is nu docent op de school waar hij ooit zelf les kreeg. Het afgelopen jaar gaf hij vooral online les, maar ook dat bracht mooie momenten waar hij graag over deelt.

In deze rapportage leest u het laatste nieuws over het onderwijsprogramma in Colombia.

Hoe ziet een schooldag er nu uit?

Een schooldag in Colombia ziet er tegenwoordig nét even wat anders uit. De kinderen volgen nog gedeeltelijk thuisonderwijs, maar kunnen gelukkig ook weer naar school.  Bij de poort van het schoolplein in Cartagena staan de juffen en meesters al klaar. ‘Hallo, goedemorgen! Hoe is het? Voor je naar binnen gaat, eerst even je handen ontsmetten en je temperatuur meten!’ De leerlingen gaan vervolgens naar hun klas. Hier starten ze de dag met gebed en Gods Woord. De jonge kinderen gaan creatief aan de slag met verf, wc-rolletjes en klei. Voor de oudere kinderen staat lezen en rekenen op het programma.

Emotioneel weerzien

De eerste schooldag na de lockdown was een dag vol emoties. Na een heel jaar thuisonderwijs, zagen de leerlingen hun klasgenoten weer voor het eerst. Liliana, medewerker van Conviventia, vertelt: ‘de blijdschap was van hun gezichten af te lezen, dat was erg mooi om te zien.’ Toch was het ook een spannende dag. ‘Er ging veel voorbereiding aan deze dag vooraf. We moesten protocollen opstellen en deze laten goedkeuren door de overheid. De aanschaf van telefoons en computers voor het onderwijs op afstand en het ontsmettingsmiddel en de mondkapjes heeft de scholen veel geld gekost. Voor de docenten is het spannend of alles goed zal blijven gaan.’ We zijn dankbaar dat de kinderen weer terug naar school kunnen!

Dag tegen Pesten

Onlangs werd op de scholen een Dag tegen Pesten georganiseerd. Zeker nu de kinderen meer gebruik maken van het internet, vindt onze partnerorganisatie Conviventia het belangrijk om stil te staan bij de gevaren en gevolgen van online pesten. ‘Op deze dag zijn we met elkaar in gesprek gegaan over het respectvol omgaan met elkaar en ieder in z’n waarden laten. Door dit te bespreken en daarna creatief aan de slag te gaan, hopen we online én offline pesten tegen te gaan,’ aldus Liliana.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring