Rapportage augustus 2023 | Christelijk onderwijs in Sierra Leone

Kinderen hebben de toekomst, daarom investeren we in goed, christelijk onderwijs. Ook in de afgelopen maanden gebeurde er weer van alles in Sierra Leone. In deze rapportage leest u er meer over.

Hartelijk dank voor uw steun!

De cijfers van 2022 op een rijtje (CTF):

65 kinderen naar de kleuterschool
(doel: 62)

977 kinderen naar de basisschool
(doel: 1306)

670 kinderen naar de middelbare school
(doel: 220)

483 docenten en stafleden getraind
(doel: 488)

200 gezinnen werden extra ondersteund
(doel: 200)

‘De school is een plek waar ik altijd terecht kan’

Tenneh Junisa (15) woont samen met haar ouders, vier broers en twee zussen in Semabu, een dorp in het zuiden van Sierra Leone. Iedere dag reist ze zo’n 4 kilometer naar school. ‘Niet alle kinderen in mijn dorp kunnen naar school. Ik heb die kans gelukkig wel gekregen.

Wat ik zo leuk vind aan school is dat je allerlei mensen ontmoet met verschillende achtergronden. We kunnen goed met elkaar omgaan. De school is een plek waar ik altijd terecht kan. Later wil ik bij een bank gaan werken. Ik hoop dan ook iets voor de mensen uit mijn dorp terug te kunnen doen.’

Interactie met de klas

In Sierra Leone staan veel docenten zonder bevoegdheid voor de klas. Het is dus belangrijk dat zij trainingen volgen om goed les te leren geven. Vijf dagen lang volgden twaalf docenten een training hoe ze goed kunnen lesgeven aan jonge kinderen. Kinderen leren spelenderwijs, daarom is het belangrijk om materialen te gebruiken en plaatjes te laten zien. De docenten gaven aan dat de training erg waardevol was.

Twee maanden later stond er een andere training op de planning, ditmaal over het leesonderwijs. Spelling, schrijven, lezen, literatuur, het alfabet.. het kwam allemaal voorbij. De docenten, afkomstig van vier verschillende scholen, leerden ook om interactie te zoeken met de klas. Zo blijven kinderen langer geboeid en leren ze meer.

De cijfers van 2022 op een rijtje (EFSL):

534 kinderen naar de basisschool
(doel: 535)

41 kinderen naar de middelbare school
(doel: 40)

57 docenten en stafleden getraind
(doel: 59)

25 gezinnen werden extra ondersteund
(doel: 20)

Sporten verbindt

Na weken hard trainen, was het dan zover: drie scholen uit drie verschillende dorpen organiseerden een gezamenlijke sportactiviteit. Een medewerker van EFSL vertelt: ‘Zo’n sportactiviteit vinden kinderen erg leuk, want ze kunnen nieuwe vrienden maken en oude vrienden weer zien. Bovendien kunnen kinderen die misschien niet zo goed zijn in lezen of schrijven laten zien dat ze wél goed zijn in sport. De docenten beseffen hierdoor dat ieder kind zijn eigen talenten heeft.’

De kinderen werden toegejuigd door hun ouders en door andere inwoners die de kinderen wilden aanmoedigen. Aan het einde werd er een beker uitgedeeld aan de winnaars, en ook de teams die op de tweede en derde plek eindigden werden gefeliciteerd. Hopelijk volgend jaar weer!

Hartelijk dank voor uw steun!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring