Rapportage november 2023 | Christelijk onderwijs in Colombia

Huiswerk… irritant of juist een kans? In Colombia krijgen kinderen vaak huiswerk mee, zodat de ouders worden betrokken bij het onderwijs. Samen lezen, afval recyclen, water opvangen en hergebruiken.. Het is maar een greep uit alle opdrachten. En het mooie is dat het hele gezin er iets van leert!

De afgelopen maanden gebeurde er weer van alles. In deze rapportage leest u het laatste nieuws over het onderwijsprogramma in Colombia.

Doelstellingen 2023

400

kinderen naar de kleuterschool

1240

kinderen naar de basisschool

1192

kinderen naar de middelbare school

310

docenten en stafleden getraind

2300

gezinnen in armoede extra gesteund

Leren is leuk!

In Colombia gebeurt er altijd veel tijdens een les. Het is niet alleen luisteren naar de juf of meester, maar vooral ook lekker doen. Tijdens scheikunde bijvoorbeeld, daar doen de kinderen allerlei proefjes. Bij aardrijkskunde wordt de aardbol nagemaakt inclusief de verschillende aardlagen. En op de kleuterschool kunnen de kinderen niet wachten om hun etui met kleurpotloden erbij te pakken. Zo wordt leren leuk!

Said (31)  is psychosociaal begeleider in Guajira

‘Sommige kinderen hebben een verhoogd risico om vroegtijdig te stoppen met school, weer andere kinderen dreigen te blijven zitten. Ik kijk met deze kinderen naar hun studiegewoonten en hun motivatie om naar school te gaan. Samen stellen we een plan op om de kinderen te helpen.’

Wat is het mooiste van jouw werk? ‘Ik heb verdrietige en gesloten kinderen zien veranderen in blije en gemotiveerde kinderen. Zij doen nu mee met de activiteiten van het onderwijsprogramma en zitten ook met een heel ander gevoel in de klas. Door de liefde en het Woord van God met hen te delen, is verandering mogelijk. Veel kinderen komen uit inheemse gezinnen, die best gesloten zijn. Het is mooi als je hier doorheen kunt prikken.’

Certificaat voor veilig en goed onderwijs

In Guajira ontving een hele groep docenten een mooi certificaat. Ze hebben een training gevolgd over het beleid van de school om de kinderen te beschermen tegen pesten en geweld. Dit is een belangrijk onderwerp in Colombia, want uit onderzoek is onlangs gebleken dat 11.441 kinderen in Colombia te maken hebben met geweld en mishandeling. Seksueel geweld komt het meest voor (6007 keer), gevolgd door geweld in de familie (1844 keer). Wegkijken is geen optie, daar wil onze partnerorganisatie Conviventia de docenten op dit thema blijven onderwijzen en handvatten geven om de kinderen te ondersteunen.

Andere onderwerpen die tijdens de training aan bod kwamen, waren: pedagogiek, didactiek en kwaliteitsmanagement kwamen aan bod. De training wordt gegeven vanuit Bijbels perspectief.

Hartelijk dank voor uw steun!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring