India is de grootste democratie ter wereld en volgens schattingen van de VN zal het de bevolking van het land China in 2028 inhalen om het dichtstbevolkte land ter wereld te worden. Als opkomende economische grootmacht en kernwapenstaat heeft India zich ontpopt als een belangrijke regionale mogendheid. Het land pakt ook grote sociale, economische en milieuproblemen aan.
Niettemin leeft vanwege het kastensysteem nog steeds 30 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Door het aanbieden van banen aan mensen uit een lager sociaal milieu biedt de overheid mensen wel de kans om langzaam op te klimmen in de samenleving.
Het Indiase subcontinent – van de bergachtige Afghaanse grens tot de jungles van Birma en de koraalriffen van de Indische Oceaan – is de thuisbasis van enkele van de oudste beschavingen ter wereld die bewaard zijn gebleven en is zowel groot als gevarieerd wat betreft mensen, taal en culturele tradities. De hoofdstad van India is New Delhi. Er wordt voornamelijk Hindi en Engels gesproken. 80 procent van de bevolking hangt de Hindoereligie aan, twee procent is christen.