15.000 jongeren uit Burkina Faso aan een baan

In Burkina Faso bouwen we met Job Booster voort op de expertise die we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd in samenwerking met lokale partijen. Wat nieuw is in deze opzet is dat Job Booster op termijn zelfstandig zal functioneren als een sociale onderneming die de verbinder zal zijn tussen vraag en aanbod op de lokale markt!

De volgende kerngetallen staan centraal in 2018

  • 820 stafleden van vakopleidingen ontvangen training gericht op kwaliteitsverbetering;
  • 14 managementteams van vakcentra ontvangen training gericht op kwaliteitsverbetering;
  • Job Booster bouwt of ‘refit’ 20 trainingsruimtes;
  • Minstens 400 arme jongeren krijgen hun opleidingskosten van Job Booster;
  • 4.167 studenten (min. 50% vrouw) volgen een opleiding bij een aangesloten vakschool;
  • 2.675 jongeren verdienen een duurzaam inkomen na hun opleiding;
  • Lokale bedrijven komen bij Job Booster voor de invulling van 1.000 vacatures.

De jongeren in Burkina Faso hebben uw hulp hard nodig, want zonder uw steun is dit project moeilijk te realiseren. Vul daarom het donatieformulier op deze pagina in. De jongeren in Burkina Faso zijn u alvast enorm dankbaar voor het bijdragen aan hun toekomst!

Werken aan mijn droom voor Burkina Faso…

De meeste jongeren in Burkina Faso hebben een flink probleem: ze kunnen geen werk vinden. Daarmee bedoel ik dat ze geen duurzaam inkomen hebben en echt op eigen benen gaan staan. Mijn droom voor ons land bestaat uit twee delen: duurzame ontwikkeling én mogelijkheden voor jongeren om een waardig bestaan op te bouwen.

Als je voor vijftien mensen een baan weet te creëren, profiteren er honderd. Dat zit zo: als deze jongeren werk krijgen, kunnen ze een gezin onderhouden. Het gezin koopt eten op de markt, bouwt een huis en betaalt belasting. Al dat geld komt in de lokale economie terecht. Hierdoor ontstaan nog meer banen. Dat is de weg naar boven die we met elkaar willen inslaan.

Om je een beeld te geven van de huidige situatie: in 2017 solliciteerden 900.000 jongeren op 10.000 vacatures bij de overheid. Slechts 1,1% van de jongeren kon daadwerkelijk aan de slag. Dat is veel te weinig. Als ik de kracht en passie van de jeugd zie, raak ik gemotiveerd om met hen aan de slag te gaan. Ik geloof heel sterk in de Job Booster aanpak met ondernemers, overheid en onderwijs. In die driehoek helpen we werkzoekenden aan een baan en ondernemers aan goed personeel.

Ik ga me volledig inzetten om de trend te keren, zodat jongeren een goede baan krijgen. Als we laten zien dat we dit succesvol doen, kunnen we het project met gemak verdubbelen of verdrievoudigen. Werkzoekenden aan het werk, een vredige toekomst en gezinnen die voor zichzelf kunnen zorgen: daar droom ik van. Wat is uw droom voor uw land?

Barthélemy Kaboret (Bartho) is in januari aangenomen om het Job Booster project in Burkina Faso te leiden. Barthélemy heeft veel ervaring in diverse projecten, ondernemingen, en value chains. Daardoor kent hij de lokale markt goed. De ambitie van Job Booster in Burkina Faso: 15.000 duurzame banen voor jongeren.

Dit verhaal stond in het maartnummer van ons magazine Werelddelen. Voortaan Werelddelen op de mat ontvangen? Meld u hier aan.

Bekijk hier het item op de nationale televisie over de lancering van Job Booster (Frans).

Bekijk hier het artikel van lokale nieuwsuitgever Le Faso (in het Frans)

Partners van dit project

Door Turing Foundation is voor 2018 een bijdrage toegekend van € 50.000 voor dit project.

Voor Job Booster Burkina Faso werken we samen met Norad, een Noors fonds. Eén van de voorwaarden van samenwerking is publicatie van het financieringscontract.

Download hier het contract.

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen