Acute hulp voor vluchtelingen Mosul | Afgerond

De uitbraak van het geweld maakt het voor de inwoners levensgevaarlijk om te blijven. De leden van het Christelijk Noodhulpcluster, Dorcas, Tear, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA starten een noodhulpactie voor mensen die het geweld in de stad ontvluchten.

Update 9 december 2017

Nu Mosul niet meer wordt bezet door Islamitische Staat, is het weer betrekkelijk rustig in de stad. In de afgelopen periode zijn tienduizenden mensen geholpen met water, voedselpakketten, kleding, onderdak, kook- en slaapspullen en financiële assistentie. Ook is er stevig geïnvesteerd in psychische ondersteuning aan kinderen en volwassenen. Onze noodhulppartners helpen zoveel mogelijk volwassenen en kinderen met de verwerking van hun trauma’s. Op die manier proberen we de tienduizenden mensen die getroffen zijn door het geweld in en rond Mosul weer enige vorm van hoop en zicht op de toekomst te geven.

Update 31 januari 2017

De situatie rondom Mosul is in volle gang. Verschillende strijders, milities, en het Iraakse leger proberen de stad te bevrijden uit handen van IS. De bevrijding zorgt voor een uitbraak van geweld, en daardoor is het onmogelijk voor de inwoners van de stad om te blijven. Hele gezinnen vluchten naar veilige steden en gebieden rondom Mosul. Woord en Daad steunt noodhulppartners die deze kwetsbare inwoners opvangen in diverse regio’s. De behoefte aan noodhulpgoederen is groot. Daarom verstrekken we pakketten met voedsel, hygiene zaken, huishoudelijke artikelen en dekens. Maar we zorgen ook voor voldoende kleding die de bewoners zelf kunnen uitzoeken.


Sinds het offensief tegen IS begon, sloegen bijna 50.000 mensen rond Mosul op de vlucht. Het aantal vluchtelingen neemt elke dag toe en juist zij lijken slachtoffer te worden van het offensief. Mannen, vrouwen en kinderen lopen tijdens hun vlucht groot gevaar. In het gebied zijn veel boobytraps, mijnen en IS-strijders. De organisaties zijn een hulpactie gestart omdat de nood in het gebied erg hoog is. De VN verwacht dat er de komende tijd ruim 700.000 vluchtelingen uit Mosul hulp nodig hebben. De organisaties helpen de gevluchte mensen met voedsel, onderdak, medische hulp en traumaverwerking.

Situatie
Twee jaar geleden viel Mosul in handen van IS. Naar schatting zitten er in Mosul nog steeds 1,5 tot 2 miljoen mensen. Naast acute hulp is ons doel om na de militaire operatie samen met de lokale bevolking te werken aan wederopbouw. Zo zetten we er ons samen voor in dat mensen weer zelfstandig kunnen bouwen aan de toekomst van henzelf en hun land.

Dit project is afgerond

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen