fbpx

AgriJob: Honderden jongeren aan het werk

€ 30,-
€ 10000,-

Benin, West-Afrika. De helft van de ruim 11 miljoen inwoners moet van minder dan 1,90 dollar per dag rondkomen. Een onhoudbare situatie voor het land, zeker gezien het grote aantal jongeren. Toch is er hoop. Het project AgriJob dat in 2016 van start ging, boekt goede resultaten.

AgriJob richt zich op de landbouwsector. Deze sector is goed voor bijna een kwart van het bnp en daarmee een belangrijke pijler van de economie. Veel boeren ontbreekt het aan de nodige kennis om een duurzaam inkomen te realiseren. Armoede is het gevolg.

foto Jaco Klamer

Banen in landbouwsector

Woord en Daad werkt samen met de lokale partnerorganisatie Dedras om vooral jongeren aan het werk te helpen in de landbouwsector. De aanpak is eenvoudig en effectief: de deelnemers krijgen een korte training waarvan de resultaten direct terug te zien zijn in het inkomen van de jongeren.

Zo krijgen jonge boeren training om de oogst te verbeteren. Die betere oogst is direct terug te zien in de portemonnee van de boer. Niet iedereen kan boer worden en de boeren hebben ook dienstverleners nodig. Daarom kijkt AgriJob naar alle beroepsgroepen in de landbouw. Op die manier krijgen jongeren een baan die bij hen past. Wil een jongere als ZZP’er aan de slag? Dan krijgt hij een gepersonaliseerde cursus ondernemerschap aangeboden. Het model wordt in vier landbouwsectoren succesvol gebruikt: rijst, cashew, soja, kleinvee en groenten.

Resultaten 2018

1100 boeren/boerenorganisaties getraind

Inkomensverbetering jongeren: >100%

400 jongeren getraind

Inkomen verdubbeld

Toen Woord en Daad in 2016 dit project begon, werd de doelstelling gezet op 300 banen in de landbouw, 500 jongeren getraind en 200 levensvatbare landbouwinitiatieven. Nu het programma goed staat, blijken de doelen te voorzichtig geformuleerd. Vorig jaar werden drie keer meer jongeren getraind dan voor 2018 als doel gesteld was. En die training is niet voor niets. Het inkomen van de jongeren stijgt exponentieel. Uit een onderzoek onder honderden jongeren die deelnamen aan het project blijkt dat het gemiddelde inkomen verdubbeld is. Daarmee hebben deze jongeren uitzicht op een betere toekomst.

Tegelijkertijd zijn er nog duizenden jongeren die geen zicht hebben op een goede toekomst. Daarom zetten we nog geen punt achter dit project, maar wil Woord en Daad samen met de lokale partners doorpakken en nog meer jongeren vooruithelpen.

Geeft u jongeren in Benin zicht op een mooie toekomst?

foto Jaco Klamer

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen