De eerste sapfabriek van Sierra Leone werpt haar vruchten af

€ 1780,-
€ 45000,-

Het zou zomaar kunnen dat u binnenkort in de supermarkt fruitsap uit Sierra Leone’s eerste sapfabriek kunt kopen. Sierra Leone is een vruchtbaar land. Maar het grootste deel van de bevolking weet hier nauwelijks van te profiteren. Daarom investeren Woord en Daad en Initiatief Duurzame Handel (IDH) in de eerste sapfabriek van Sierra Leone om boeren en fabrieksmedewerkers groeiperspectief te bieden.

Een veelgevraagd product

Nu de wereldbevolking groeit en steeds meer voedsel nodig is, zijn de kansen voor het vruchtbare Sierra Leone groter dan ooit. Fruit(sap) is een van de producten die het goed doen op de exportmarkt. Maar kleinschalige boeren profiteren niet vanzelf van de groeiende vraag naar voedsel. De macht in landbouwketens is vaak scheef verdeeld. Boeren worden niet als volwaardige partners gezien en krijgen geen eerlijke prijs voor hun producten. Daarnaast ontbreekt het veel boeren aan kennis en middelen.

7.000 betrokken boeren

Tot en met eind 2020 zetten we ons in om 7,000 boeren in de kokos- en mangoketen te organiseren en te trainen om toeleverancier te worden voor de eerste sapfabriek van Sierra Leone. Dit biedt de boeren stabiliteit en inkomenszekerheid. In de fabriek wordt waarde toegevoegd aan het fruit door het te verwerken, met winst voor alle betrokkenen. Vorming van boerencoöperaties en sociale certificeringen zijn onderdeel van het project.

Sierra Agra als Fair Factory

De sapfabriek werkt er binnen het project naar toe een zogenaamde ‘Fair Factory’ te worden. Een eerlijke fabriek met oog voor de gemeenschap als stabiele afnemer, betrouwbare partner en leverancier van kennis en services. Zodat uiteindelijk ook de kansarme boeren en fabrieksarbeiders in Sierra Leone voordeel hebben van de rijkdom van hun land en zodat het kwetsbare maar weerbare Sierra Leone economisch groeit.

Wilt u de eerste sapfabriek van Sierra Leone en de betrokken boeren en fabrieksmedewerkers steunen?

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Woord en Daad maakt gebruik van cookies.

Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit deze melding
Privacy-instellingen