Contact
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
Rijst staat bij de meeste mensen in Benin dagelijks op het menu. Ook veel boeren verbouwen rijst. Toch importeert Benin jaarlijks grote hoeveelheden rijst. De lokale boeren zijn niet opgewassen tegen de concurrentie van deze goedkope importrijst. Samen met lokale partners steunen we de rijstboeren in Benin zodat ze kwaliteitsrijst op de binnenlandse markt kunnen verkopen en daarmee de concurrentie met de importrijst aan kunnen.
De boeren staan echter aan het begin van een keten die uiteindelijk bij de consument eindigt. Willen we een duurzame verbetering voor de boeren, dan vraagt dat ook veranderingen in de keten. Daarom werken we samen met coöperaties (ESOP’s) die de rijst verwerken. Ook daar is een verbeterslag te maken. Tot slot werken we aan een verandering op de lokale markt. Want alleen als de hele keten betrokken is, ontstaat duurzame verandering.
We beginnen op het veld, bij de boer. De productie van de boeren kan flink verbeterd worden. Gemiddeld brengt één hectare rijstveld in Benin 1.500 tot 3.000 kilo rijst op. Onder andere door de verschillen in klimaat en bodem lopen de opbrengsten uiteen. Toch kan de oogst flink vergroot worden. Opbrengsten van 3.000 tot 5.000 kilo per hectare zijn haalbaar. Door de boeren te trainen verdiepen ze hun kennis en leren ze nieuwe teeltmethoden. Daarmee stijgt de opbrengst van hun land.
Een volgende stap is het verenigen van de boeren in coöperaties (ESOP’s). We werken samen met drie ESOP’s. Twee van deze coöperaties zijn te vinden in het zuiden in de regio’s Ouaké en Savalou. De derde is gevestigd in Kandi, in het uiterste noorden van het land.
Deze coöperaties dorsen de rijst van de leden, waardoor de rijst een hogere prijs oplevert. De boeren verdienen daardoor meer geld. We ondersteunen deze ESOP’s om de rijst gezamenlijk op de markt te brengen onder één merk: Délice. Daarbij ondersteunen we hen met bijvoorbeeld kennis over communicatie en marketing. Ook wordt de verkoop beter georganiseerd. De coöperaties zoeken steeds meer samenwerking met de groothandels. Deze groothandels spelen ze een belangrijke rol in het opbouwen van een merk. De boer profiteert van het werk van de coöperaties. De ESOP betaalt een eerlijke prijs. Door waarde toe te voegen en de markt voor de rijst te vergroten, krijgt de boer ook een stabieler inkomen.
Lees onze projectupdates en raak op de hoogte van de ontwikkelingen binnen dit project.
Lees onze nieuwsberichten en verhalen over dit project.
Gisteravond 19 mei om 20.30 uur vond het webinar plaats van Woord en Daad en Fair Factory Development Fund over investeren in Afrika en Azië.
Op D.V. 19 mei 2021 om 20.30 uur organiseren Woord en Daad en het Fair Factory Development Fund een online webinar over impactvol investeren in de voedingsmiddelenindustrie in landen waar de voedselzekerheid onder druk staat. Verschillende Nederlandse ondernemers en kerken
Arouna Chabi Mama zou zichzelf geen rijstboer noemen. ‘Ik verbouwde rijst, omdat ik het als een erfenis van mijn ouders zie. Het had geen echte economische waarde, ondanks dat we een deel van de oogst verkochten,’ vertelt de 67-jarige boer.
Abdoulaye Yarou (42 jaar) staat voor een grote stapel met balen rijst. De rijst ligt opgeslagen in zijn pakhuis en is een deel van de oogst van 2020. Een ander deel van de oogst is al verkocht. De oogst was
Sabi Séro Issifou is een doorgewinterde boer. Al 25 jaar verbouwt hij rijst op 0,5 hectare grond in het noorden van Benin. ‘Rijst is niet mijn grootste gewas, dus ik besteedde er weinig aandacht aan,’ vertelt hij.
Midden in het rijstveld even buiten Badou ontmoeten we Chabi Daba Bédari. De 45 jarige rijstboerin is aan het werk. ‘Ik verbouw al meer dan tien jaar rijst op 0,75 hectare,’ vertelt ze, terwijl ze even stopt met werken.
Tot zijn middel staat Issa Amidou Toussa (55 jaar) tussen de rijstplanten. Trots laat hij zijn velden zien.
Veel gezinnen in Benin eten dagelijks rijst. Hoewel er in Benin rijst geteeld wordt, kiezen veel mensen voor geïmporteerde rijst. Waarom? De kwaliteit van die rijst is beter. Toch kreeg de Beninse rijstverwerker Zénabou Issa het voor elkaar om de
Bezoekadres
Stichting Woord en Daad
Spijksedijk 16
4207 GN Gorinchem
0183 – 61 18 00
info@woordendaad.nl
IBAN: NL64 RABO 0385 4870 88
RSIN: 004275871
© Woord en Daad | Privacy statement | Disclaimer
Door cookies te accepteren helpt u Woord en Daad bij het verbeteren van de website. Lees meer in ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluit deze meldingU krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!